Răscoala lui Gheorghe Doja
Răscoala lui Gheorghe Doja este considerat a fi un episod deosebit din istoria Timisoarei. Războiul ţărănesc condus de acesta a început după ce a fost numit comandant al al cruciadei anti-otomane, iniţiate de Papa Leon al X-lea.
Iobagii participanţi la cruciada primiseră promisiunea de a fi eliberaţi. Cum războiul nu a mai avut loc masele oprimate au transformat revolta într-o răscoală. Nobilimea condusă de comitele Ştefan Bathory şi episcopul Nicolaie Csaki a fost înfrântă de către armatele formate din iobagi romani şi unguri.
Strategia lui Gheorghe Doja a încercat să să schimbe albia Begai. Astfel se putea apropia mai uşor de cetate, dar nu a reuşit şi a fost înfrânt.
Răscoala lui Gheorghe Doja
Moartea lui Doja a fost una cumplită. Acesta a fost pus pe un scaun din fier înroşit şi ars de viu. Locul unde a avut loc tragicul eveniment este marcat de statuia Sfintei Marii din Piaţa. Acelaşi nume ca al cartierului Iosefin.
Unele ipoteze susţin însă că că torturarea lui Doja a avut loc chiar lângă castel, de unde nobilii au putut urmări macabrul spectacol. Este mult mai probabil că locul execuţiei să fie undeva în fata Hotelului Central de lângă Muzeul Banatului.
Gheorghe Doja a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ din anul 1514 care-i poartă numele.
Răscoală lui Gheorghe Doja va rămâne în istoria romanilor ca un episod extrem de important.