Rasa de porc mangalița, o rasă din ce în ce mai căutată în România! Iată beneficiile cărnii

de: BZI.ro
08:35, 02 oct. 2023

Rasă de porc mangalița este o rasă la mare căutare în România, aceasta având origini maghiare. În Ungaria rasă este protejată de lege fiind inclusă în patrimoniul național.

O altă rasă de porci care a început să fie foarte căutată este rasă de porci petrain. Rasa are foarte puțină grăsimă și este ideală pentru cei care vor să consume acest tip de carne fără să aibă parte de grăsimea specifică.

Rasă de porc mangalița, rasă foarte căutată în România

În ceea ce privește aspectul lor, porcii din rasa Mangalița pot prezenta variante de culoare, incluzând nuanțe blonzi, roșcați sau negri, burta lor având o nuanță albă. Blana densă și aspră a acestor porci le oferă o protecție eficientă împotriva condițiilor meteo aspre. Mangalița se remarcă și prin rezistența lor deosebită la boli. Pentru a-și menține pielea și blana în stare sănătoasă, acești porci au nevoie de spații mari de teren, preferabil împădurite, în care pot găsi noroi și apă pentru a se bucura de băi asemenea mistreților din mediul sălbatic.

Diferența notabilă apare în prolificitatea scroafelor, care este mai mică în comparație cu alte rase de porci. Acestea obișnuiesc să aducă pe lume între 1 și 2 purcei, cu posibilitatea de a ajunge până la 6 sau 7 purcei într-o singură fătare. Purceii se nasc cu un aspect dungat, asemănător cu cel al „verilor” lor din sălbăticie.

La vârsta de doi ani, un porc Mangalița poate cântări în jur de 150 kg și prezintă un strat generos de grăsime pe spate, grăsime din care se face untură, cu o grosime ce variază între 11 și 14 cm. Acest strat de grăsime acționează ca o barieră de protecție, explicând de ce acești porci pot rezista cu brio temperaturilor scăzute. Cu toate acestea, acest strat de grăsime are și un impact semnificativ asupra calității culinare a cărnii Mangalița.

Carnea porcilor de Mangalița este foarte apreciată

Caracteristicile distinctive ale cărnii de Mangalița nu se limitează la conținutul său ridicat de grăsime intramusculară și la marmorarea sublimă care conferă cărnii o textură fragedă și suculentă. De asemenea, se remarcă și prin conținutul său de acizi grași nesaturați. Carnea cu nuanță închisă a Mangaliței, a cărei savoare amintește de cea a mistrețului, prezintă un nivel de colesterol semnificativ mai scăzut decât carnea de porc conform standardelor europene, chiar dacă, din punct de vedere vizual, pare mai bogată în grăsime.

Carnea provenită de la porcii Mangalița este extrem de solicitată în restaurantele de top din întreaga lume, chiar dacă este mai costisitoare decât carnea de porc obișnuită. Această popularitate este bine fundamentată: carnea Mangalița este mai sănătoasă, mai savuroasă și conține mai puțină apă, ceea ce înseamnă că nu pierde atât de multă umiditate în timpul gătirii și devine mai fragedă, datorită grăsimii care se îmbină armonios cu fibrele musculare. În comparație cu alte rase de porci, Mangalița are o cantitate semnificativă de untură, care are o consistență cremoasă și un gust puternic și aromat. Cei mai buni bucătari afirmă că gustul cărnii de Mangalița se aseamănă cu cel al cărnii de mistreț.