Raportul care detonează Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! Sunt chirurgi ce nu mai operează de 5 ani: „Este ceva obișnuit să nu existe nicio naștere și nicio activitate în întreg spitalul”

de: Ciprian Boaru
02:00, 26 sept. 2022

Neregulile de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au fost menționate într-un raport întocmit de fostul director medical al unității. Sunt chirurgi care nu au mai operat de 5 ani și există zile încă are spitalul nu are activitate. Sunt probleme și cu materialele sanitare de bază. Concluziile vor fi prezentate în plenul ședinței de Consiliu Județean, astăzi, 26.09.2022

Doctorul Dragoș Nemescu, până de curând director medical la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, după ce a demisionat a întocmit un raport exploziv legat de situația unității medicale, sub conducerea managerului Gabriel Martinescu. În ultima perioadă, maternitatea se află într-un scandal continuu, deoarece nu pot fi asigurate nici măcar materialele sanitare de bază. Chiar și Martinescu, care ține cu dinții de funcția de conducere, e din ce în ce mai confuz în ultima perioadă. Nu știe ce să facă, să demisioneze sau să se bucure în continuare de leafa lunară de aproape 25.000 de lei, adică 5.000 de euro. Revenind la raport, medicul Dragoș Nemescu a transmis Consiliului Județean Iași, în subordinea căruia se află maternitatea, o listă cu toate deficiențele din spital.

Concluzia cadrului medical este sumbră, ar trebui construită o nouă maternitate. Raportul va fi dezbătut în plenul ședinței ordinare de Consiliu Județean, din data de 26.09.2022. La un moment dat, maternitatea a fost implicată în alt scandal, după ce doctorița Doina Iancu a vrut să cumpere tăcerea unei paciente nemulțumite de serviciile medicale

Raportul care detonează Maternitatea „Elena Doamna” din Iași scoate la iveală toată mizeria

Documentul pus la dispoziție Consiliului Județean arată că maternitatea nu poate funcționa la parametri optimi pentru că este organizată în sistem pavilionar, iar fluxul pacienților este îngreunat. Mai mult, clădirea se află într-o stare avansată de degradare și face obiectul unei cereri de retrocedare datată în urmă cu aproximativ 15 ani. Nici contractatul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu este realizat, fiind vorba de un procent de maximum 60 la sută. Asta înseamnă că s-au adunat datorii importante către furnizorii de medicamente și consumabile. Distribuitorii nici măcar nu mai răspund solicitărilor spitalului. În sistemul de achiziții publice, autoritatea contractantă este catalogată ca rău-platnic. Din cauza informatizării precare, nu se cunosc nici măcar costurile reale cu fiecare pacient, iar secțiile nu beneficiază de un buget stabilit. În tot acest context, activitatea maternității este paralizată.

„Adresabilitatea spitalului este redusă. Activitatea medicală a scăzut semnificativ, începând cu anul 2019, ajungând la o rată de ocupare a patului de 37 la sută în primele 6 luni ale anului 2022 (21 la sută ginecologie, 40 la sută obstetrică, 58 la sută neonatologie). Cazurile rezolvate au un grad de complexitate mediu și redus, fiind mari consumatoare de resurse. În medie, se înregistrează 75 de nașteri pe lună (interval 42-93 de nașteri), valoare relativ constantă din 2019 și până în prezent. Se înregistrează o medie lunară de 50 de internări la ginecologie (interval 23-80 de internări), începând cu 2021. Astfel, este ceva obișnuit ca în zile de weekend, în gărzile mici, să nu existe nicio naștere și nicio activitate în întreg spitalul. Există deficit de personal medical superior în cadrul secției de neonatologie, compartiment ATI și laborator analize medicale. Astfel, gărzile sunt acoperite cu dificultate, medicii depășesc durata maximă de lucru pe lună. În gărzile mici, în weekend, laboratorul nu funcționează timp de peste 24 de ore, astfel că internarea pacientelor este refuzată și, practic, nu există activitate. Nu există șef de secție neonatologie de peste 2 ani”, se arată în raport.

Raportul de la Maternitatea „Elena Doamna”: „Personalul este slab motivat”

Același raportă că, la Maternitatea „Elena Doamna”, sunt medici care nu au efectuat intervenții chirurgicale în ultimii 5 ani.

„Personalul medical este slab motivat, obișnuit cu o activitate medicală minimă de profesionalizat. Există medici care nu au mai efectuat de peste 5 ani o intervenție chirurgicală sau care, în decurs de luni, au sub 10 internări. Personalul centrului de planificare familială nu are activitate de peste doi ani, prezentând în cabinete fișe de observație cu o vechime de 12 ani. Nu există activitate de cercetare”, mai spune medicul Nemescu în raport.

Nu în ultimul rând, echipamentele medicale folosite au un grad avansat de uzură, iar costurile de întreținere sunt mari.

„Există serioase probleme la nivelul instrumentarului chirurgical: în majoritate, acesta este vechi, degradate (valve, pense), nu există suficiente truse pentru sterilizare instrumentar, astfel că se utilizează preponderent sterilizare individuală în folie, cu riscuri pentru pacient. Echipamentele noi sunt minim utilizate (un singur medic utilizează ecograful nou) sau nu pot fi utilizate (aparatul mobil de radiologie digital nu a făcut nicio investigație, până în prezent, din cauza imposibilității utilizării acestuia în actuala locație)”, sunt alte concluzii consemnate.

De precizat că spitalul, cu o capacitate de 128 de paturi, riscă să nu mai primească acreditarea de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Pe perioada scandalului au fost menționate mai multe nume pentru funcția de manager al maternității, dar Gabriel Martinescu nu a mai fost înlocuit.

Medicul Dragoș Nemescu a propus o soluție: secție exterioară pentru Maternitatea „Cuza Vodă”

Pentru rezolvarea problemelor menționate, fostul director medical a arătat că autoritățile trebuie să ia în calcul construirea unui nou spital, în proximitatea viitorului Spital Regional de Urgență.

„Deoarece dezvoltarea unui nou spital necesită fonduri și un număr semnificativ de ani, soluția actuală este transformarea Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna» în secție exterioară a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie «Cuza Vodă», cu preluarea activității de obstetrică și neonatologie din Pavilionul I”, este soluția medicului.

Apelat telefonic, managerul Gabriel Martinescu nu a răspuns pentru a comenta raportul fostului director medical.

Plângere penală pentru abuz în serviciu

În luna aprilie 2022, o comisie de evaluare desemnată de Consiliul Județean Iași a emis un raport privind activitatea managerului Gabriel Martinescu, susținut de PSD. În urma evaluării, a primit calificativul „nesatisfăcător”. Pentru Martinescu ar fi însemnat că rămâne fără post, dar nu s-au mai luat măsuri. Managerul a subliniat că nu cunoștea rezultatul evaluării pentru a putea depune o contestație. După amânările repetate privind schimbarea managementului din spital, recent, conducerea CJ Iași a hotărât să depună o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Sunt vizați managerul Gabriel Martinescu, dar și membrii Consiliului de Administrație. La un moment dat, s-a propus și demiterea lui Cristian Andrieș, directorul financiar-contabil al unității, dar măsura nu a fost pusă în aplicare.

Rămâne de văzut dacă raportul care detonează Maternitatea „Elena Doamna” din Iași va produce efecte.