Raport îngrijorător despre tinerii români! Se desprind cu greu de casa părintească și au probleme financiare
Recent, a fost publicat un raport îngrijorător despre tinerii români! Aceștia pleacă din casa părinților la o vârstă înaintată, mai ales în cazul băieților, care decid să stea cu familia până la vârsta de 30 sau chiar 35 de ani. O statistică europeană a arătat că tinerii români se desprind cu greu de casa părintească și au probleme financiare.
Raport îngrijorător despre tinerii români!
O statistică recentă arată că tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată decât media europeană. Media în cazul fetelor este de 25 de ani, dar în cazul băieților depășește pragul de 30 de ani. Mai mult, tinerii sunt ajutați financiar de către părinți până la vârsta de 30 sau chiar 35 de ani.
Raportul statistic european arată că România bate recordul UE al tinerilor cu vârste între 15-29 de ani care trăiesc în locuințe supraaglomerate, împreună cu părinții și cu ceilalți membrii ai familiei. La nivel european, cele mai ridicate vârste medii la care tinerii pleacă din casa părintească se înregistrează în Croația (31,8 ani), Slovacia (31 de ani), Grecia (30,6 ani), Spania (30,4 ani), Bulgaria și Italia (30 de ani).
La polul opus se află Finlanda, Suedia, Danemarca și Estonia. În aceste țări, tinerii pleacă din casa părintească la vârsta de 21 de ani.
Cu ce problemă se confruntă tinerii din generația Z
Tinerii din generația Z trec prin situații dificile la locul de muncă. Companiile din întreaga lume fac concedieri masive în rândul angajaților din generația Z. Patronii declară că i-au concediat deja pe unii dintre absolvenții pe care i-au recrutat la începutul anului, iar anul viitor nu au de gând să mai angajeze tineri din generația Z. Antreprenorii se plâng de faptul că mulți tineri din această generație nu dau dovadă de profesionalism, au probleme cu abilitățile de comunicare, nu sunt motivați și nu respectă programul de muncă.
O statistică recentă a arătat problemele cu care se confruntă angajatorii care oferă locuri de muncă celor din generația Z. La rândul lor, tinerii acestei generații au precizat că nici sistemul educațional nu îi ajută să își găsească un loc de muncă în domeniu sau să își dezvolte anumite abilități.
Pentru a veni în ajutorul tinerilor, Ministerul Muncii a anunțat că se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni. România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.
De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni. Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni.
O statistică recentă a arătat că tinerii români își găsesc cu greu un loc de muncă după terminarea studiilor și pleacă din casa părintească la o vârstă înaintată. Mai mult, tinerii sunt ajutați cu bani de către părinți chiar și până la vârsta de 35 de ani.