Raport devastator publicat de Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele de pe data de 10 august. Florin Cîțu, Dan Barna și Stelian Ion au încălcat independenţa justiţiei

de: George Cristian
09:34, 10 mai 2021

Un raport devastator făcut de Inspecţia Judiciară arată faptul că multe personalităţi publice printre care vicepremierul Dan Barna, ministrul Justiţiei, Stelian Ion dar şi premierul României, Florin Cîțu au încălcat, prin declaraţiile lor, independenţa justiţiei.

Raportul a fost făcut ca urmare a unei sesizări făcute de un judecător CSM după ce în spaţiul public au apărut mai multe afirmaţii referitoare la dosarul întocmit ca urmare a evenimentelor de pe data de 10 august şi de clasarea dosarului.

Inspecţia Judiciară, extrem de dură în legătura declaraţiile publice făcute de personalităţile politice

Conform raportului publicat de Inspecţia Judiciară (IJ), declaraţiile ministrului Justiţiei, Stelian Ion se situează în afara limitelor admisibile ale discursului public într-un stat de drept.

„Se situează în afara limitelor admisibile ale discursului public într-un stat de drept abordarea ministrului justiţiei, reprezentant al unei formaţiuni politice şi persoană vătămată în cauză, de a promite adoptarea unor acte normative care să diminueze statutul judecătorilor şi procurorilor, ca „remediu” al dispunerii/pronunţării unor soluţii apreciate de acesta ca neîntemeiate şi nelegale”, consideră Inspecția Judiciară.

De altfel, opiniile avute de cei prezentaţi mai sus au avut un puternic impact negativ asupra sistemului judiciar, explică Inspecţia Judiciară:

„Opiniile și concluziile emise au avut un puternic impact negativ asupra întregului sistem judiciar şi a credibilităţii justiţiei în rândul opiniei publice, prin exprimarea unor suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor atât sub aspect instituţional, ca sistem judiciar, cât şi funcţional, la nivel individual”, se mai arată în raport.

Iată declaraţiile făcute de Stelian Ion și Florin Cîțu care au stârnit reacția dură a Inspecţiei Judiciare

După clasarea dosarului 10 august de către judecători, mai multe personalităţi politice printre care Stelian Ion și Florin Cîțu, au stârnit reacţia dură a Inspecţiei Judiciare după ce au criticat în spaţiul public actul de justiţie

Stelian Ion: Anomaliile sistemice trebuie înlăturate

De exemple, pe data de 2 martie 2021, Stelian Ion afirma, pe pagină lui de Facebook, mai multe lucruri printre care critica ideea de clasare a dosarului spunând că acest lucru este o anomalie:

„Am fost pe 10august 2018 în Piaţa Victoriei alături de familie, prieteni şi colegi. Am văzut ce s-a întâmplat acolo. Am inhalat gaze lacrimogene, iar unii dintre prietenii sicolegi i mei au fost bătuţi şi răniţi. (…) Nici nu am să vă împărtăşesc emoţiile şisentimentele mele legate de acest subiect. Ca cetăţean, eu, unul, ştiu ce am de făcut în această privinţă.(…)Nu există stat de drept fără o justiţie independentăşi funcţională. De aceea anomaliile sistemice trebuie înlăturate. Şi tocmai acesta este unul dintre obiectivele mandatului meu. Privind în ansamblu, sistemul de justiţie are nevoie de o reformă profundă, iar legile după care funcţionează trebuie îmbunătăţite. Sistemul pe care îl aşezăm acum le vagaranta şi copiilor noştri că pot trăi aici, într-o ţară civilizată, în care domneştelegea, unde furtul este pedepsit ferm, iar munca este premiată. O ţară în care îşi pot exprima opiniile fără să li se pună pumnul în gură şi fără să fie gazaţi sau bătuţi.”

Florin Cîțu, premierul României compara 10 august cu mineriadele

De altfel, premierul Florin Cîțu declara că este deamagit de decizia luată de justiţie şi realiză o comparaţie a evenimentelor de pe data de 10 august cu mineriadele dar şi cu evenimentele din 89, numind decizia ca fiind luată de un stat abuziv:

-„Nu pot să comentez decât ca cetăţean că sunt dezamăgit e adevărat căvedem că în România nimeni nu a tras în noi în decembrie, nimeni nu răspunde pentru mineriade şi avem iarăşi aici un eveniment care e foarte greu să găsimresponsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, aşa cum au fost aceste de situaţii. Am stat de vorbă cu ministrul Justiţiei, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se poate ceva sau nu în acest moment. Aşteptopinia experţilor în această situaţie.”

– „…este o decizie a Tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean.Că sunt dezamăgit, este adevărat, că vedem că în România nimeni nu a tras în noi – nu? -în decembrie, mineriadele… Nu răspunde nimeni pentru mineriade şi avem, iarăşi, aici încă un eveniment în care este foarte greu să găsimresponsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, aşa cum au fost aceste situaţii”, iar la întrebarea reporterului referitoare la posibilitatea atacării soluţiei, acesta a afirmat că „Am stat de vorbă cu ministrul justiţiei.Vom vedea dacă există alte căi de atacat, dacă se poate face ceva sau nu în acest moment. Vă daţi seama, că aştept opinia experţilor în această situaţie.”

Vă aducem aminte faptul că dosarul protestelor de pe 10 august a fost clasat de DIICOT! Conform ordonanţei emise de procurori de pe data de 26 iunie 2020, procurorii DIICOT au luat decizia de clasare a dosarului în care mai multe persoane erau acuzate de infracţiuni referitoare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, acuzat în repetate rânduri că politizează justiția

De altfel, ministrul Justiției a fost acuzat de repetate ori că încearcă politizarea justitiei.  Vorbim despre faptul că ministrul Stelian Ion a făcut ceea ce niciun ministru nu a indraznit să facă, indiferent că vorbim despre PSD, PNL, PDL etc. Acesta a participat la concursurile in profesie a judecatorilor care vor să intre in ICCJ. Menţionăm că judecătorii nu sunt sub tutela ministerului reprezentant de Stelian Ion.