Ranil Wickremesinghe este noul președinte din Sri Lanka, obținând 134 de voturi în Parlament
Preşedintele interimar din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a fost ales miercuri, 20 iulie, de Parlament, noul preşedinte al acestei ţări, informează AFP şi Reuters, scrie AGERPRES. Ranil Wickremesinghe, care îi succede lui Gotabaya Rajapaksa, cel care a demisionat săptămâna trecută după ce a părăsit ţara, va fi preşedinte până în anul 2024.
Wickremesinghe a obţinut 134 de voturi, faţă de 82 de voturi ale principalului său adversar, Dullas Alahapperuma, şi doar trei obţinute de candidatul stângii, Anura Dissanayake.
Sri Lanka are un nou președinte: Ranil Wickremesinghe
Ranil Wickremesinghe este noul președinte din Sri Lanka. Acesta are la activ șase mandate de premier și a fost susţinut pentru această funcţie de partidul preşedintelui demisionar Gotabaya Rajapaksa.
Liderul opoziţiei din Sri Lanka, Sajith Premadasa, şi-a retras marţi, 19 iulie, candidatura, pentru a-l susţine pe Dullas Alahapperuma.
În acest moment, Sri Lanka, ţară cu circa 22 de milioane de locuitori, este lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurii drastice de combustibili. Protestele au scăzut în intensitate după ce președintele Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat, însă circa 500 de oameni continuă să ocupe zone din palatul prezidenţial, după ce acesta a fost luat cu asalt de demonstranţi, în punctul culminant al revoltelor populare.
În demisia lui Gotabaya Rajapaksa dată citirii sâmbătă, 16 iulie, în Parlament, fostul preşedinte srilankez a afirmat că a făcut „maximum” pentru a preveni catastrofa economică ce a lovit ţara sa. Rajapaksa a mai spus în scrisoarea sa că rezervele în valută străină ale Sri Lanka erau deja foarte mici atunci când el a preluat funcţia de preşedinte în noiembrie 2019 şi că pandemia care a urmat a devastat economia.
Cu toate acestea, cifrele oficiale pun altceva, și anume că Sri Lanka dispunea de o rezervă confortabilă de 7,5 miliarde de dolari atunci când Rajapaksa a venit la putere în 2019. Aceste rezerve erau de numai 1 miliard de dolari în ziua plecării sale din țară, iar Sri Lanka este de la mijlocul lui aprilie în incapacitate de plată.
Gotabaya Rajapaksa și-a anunțat demisia printr-un e-mail
Reamintim faptul că președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a trimis președintelui Parlamentului o scrisoare de demisie, după ce a fugit în Singapore în urma protestelor în masă legate de prăbușirea economică a țării, au declarat vineri, 15 iulie, două surse guvernamentale citate de Reuters.
Gotabaya Rajapaksa a trimis prin e-mail scrisoarea de demisie, joi seara târziu, 14 iulie, au declarat cele două surse. Deși la ora aceea nu era clar dacă documentul, trimis la scurt timp după ce Rajapaksa a ajuns în Singapore, va fi acceptată sub formă de e-mail, au adăugat sursele Reuters.
Rajapaksa, care a fugit miercuri, 13 iulie, în Maldive pentru a scăpa de furia populară legată de rolul jucat de familia sa în criza economică, a plecat apoi în Singapore cu un zbor al unei companii aeriene din Arabia Saudită. Un pasager al zborului a declarat pentru Reuters că Rajapaksa a fost întâmpinat în Singapore de un grup de gărzi de securitate și a fost văzut părăsind zona VIP a aeroportului cu un convoi de vehicule negre. Personalul companiei aeriene a mai adăugat, tot pentru Reuters, că președintele a zburat la clasa business cu soția sa și două gărzi de corp și că a fost „calm” și „prietenos” în timpul zborului.
Totodată, Ministerul de Externe din Singapore a precizat că Rajapaksa a intrat în țară într-o vizită privată și că nu a cerut sau primit azil.
Cu toate acestea, reiterăm faptul că în urma votului de miercuri, 20 iulie, Ranil Wickremesinghe este noul președinte din Sri Lanka.