Raisa Vieru, soţia poetului basarabean Grigore Vieru, a murit

de: Cezar Bulgaru
10:34, 28 oct. 2024

Prof. Raisa Vieru, soţia poetului basarabean Grigore Vieru, a murit la 94 de ani. Reprezentanţii Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla au anunţat sâmbătă decesul acesteia

Raisa a fost soția lui Grigore Vieru și au avut împreună doi copii, Oleg și Anca. Relația lor a fost marcată de iubire profundă și de sprijin reciproc în carierele lor.

Atât Grigore, cât și Raisa Vieru au lăsat o moștenire culturală importantă, iar operele lui Grigore sunt studiate și apreciate în continuare. Raisa continuă să fie recunoscută pentru contribuția sa la sprijinul și promovarea operei sale.

Raisa Vieru, soţia poetului basarabean Grigore Vieru, a murit

Reprezentanții Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla” au comunicat sâmbătă trecerea în neființă a Raisei Vieru, la venerabila vârstă de 94 de ani.

„A trecut către Domnul și Doamna Raisa Vieru, soția poetului Grigore Vieru”, anunță un comunicat al Catedralei Sfînta Teodora de la Sihla.

În urma acestui anunț, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a exprimat, într-o postare pe Facebook, condoleanțe familiei îndurerate, conform informațiilor furnizate de Radio Moldova.

Slujba de priveghi a avut loc duminică, la ora 16:00, la Catedrala Sf. Teodora de la Sihla, iar luni, 27 octombrie, are loc înmormântarea.

Cine a fost Raisa Vieru

Raisa Vieru a văzut lumina zilei în satul Ceamașîr, actualmente parte a regiunii Odesa din Ucraina, și a fost dedicată profesoarei de limba română și latină. În vara anului 1960, Raisa s-a căsătorit cu poetul Grigore Vieru, iar împreună au avut doi fii, Călin și Tudor.

După tragicul accident rutier din 2009, care a dus la moartea soțului său, Raisa Vieru, care i-a fost muză pe parcursul întregii sale vieți, i-a dedicat două volume: „Un discipol al lui Orfeu” și „Omul duminicii”. Aceste lucrări cuprind eseuri, note, amintiri ale prietenilor și colegilor, recenzii despre creația poetului, articole din presă și alte materiale relevante.

Grigore Vieru, poet renumit din Basarabia, a lăsat în urmă zeci de volume de poezii, multe dintre ele destinate copiilor, dar și lucrări cu teme patriotice. Printre cele mai celebre creații ale sale se numără poeziile „Legământ”, „Casa părintească”, „Buzele mamei”, „Făptura mamei”, „În limba ta” și „Mi-e dor de tine, mamă”.

Grigore Vieru, unul dintre fondatorii Frontului Popular, a jucat un rol esențial în acțiunile care au dus la proclamarea Independenței Republicii Moldova și la recunoașterea limbii române ca limbă oficială. Poeziile sale, atât cele de dragoste, cât și cele patriotice, au fost interpretate de regretatul duo artistic Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Poetul a decedat pe 18 ianuarie 2009, la două zile după ce a fost implicat într-un grav accident rutier, pe drumul de întoarcere de la o ceremonie dedicată poetului Mihai Eminescu, în apropierea orașului Cahul.

Prin contribuțiile sale în educație și activități culturale, Raisa Vieru a lăsat o amprentă de neșters în comunitatea din care a făcut parte, iar amintirea ei va rămâne vie în inimile celor care au cunoscut-o.

Trecerea sa în neființă este văzută ca o pierdere profundă pentru familia sa, dar și pentru întreaga societate, care îi recunoaște aportul în promovarea valorilor culturale și educaționale.

Din nefericire, Raisa Vieru a murit la vârsta de 94 de ani.