Rafila, despre scandalul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Ordinul de ministru rămâne secret”

de: BZI.ro
22:20, 21 aug. 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reiterat miercuri seară, 21 august, la Realitatea TV că a gestionat corect scandalul legat de Spitalul Sf. Pantelimon și a exprimat nedumerirea față de criticile din presă, subliniind că totul a fost făcut cu deplină transparență.

Întrebat despre Ordinul de ministru clasificat, Rafila a menționat că ar putea dezvălui conținutul acelui document, dar a subliniat că esențial este raportul de control, care momentan este accesibil doar procurorilor.

Rafila a declarat că nu a influențat deciziile directorului spitalului, ci doar l-a sfătuit să depună o plângere penală.

Marți, 20 august, Curtea de Apel București a hotărât eliberarea imediată a celor două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, acuzate de omor calificat premeditat în cazul unui pacient, respingând astfel propunerea Parchetului Tribunalului București de arestare preventivă.

Una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa”

Investigațiile au scos la iveală că în luna aprilie, moartea a 14 pacienți la Spitalul Sf. Pantelimon a declanșat o anchetă ce a relevat un comportament „absolut inuman”, acuzând medicii de provocarea intenționată a deceselor pentru eliberarea paturilor de la ATI.

În timpul perchezițiilor, la domiciliul uneia dintre doctorițe a fost găsit un prospect de noradrenalină și documente care detaliau situația pacienților decedați, precum și o listă cu personalul ATI și o notă care sugera ștergerea probelor din telefonul mobil.

Există în document și mărturii ale mai multor asistenți care spun că medicii inculpați le-au solicitat să nu treacă în foile medicale de observație această scădere de substanță administrată.

„Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei „doamna cu coasa”, începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI.”, susține Parchetul în referatul cu propunerea de arestare, aprobată de judecători.

Procurorii au argumentat că gravitatea faptelor necesită arestarea celor două doctorițe, subliniind că acestea, ca medici specialiști ATI, au încălcat atât responsabilitatea profesională, cât și cea morală de a proteja viața pacienților.