Raed Arafat vorbeşte în Parlament Romaniei despre legea sanitară

de: BZI.ro
20:17, 09 iul. 2020

În aceste momente, Raed Arafat vorbeşte în Parlamentul României. În contextul în care în Camera Deputaţilor se votează legea carantinarii, secretarul de stat în MAI a ţinut să ţină un mic discurs înainte de votul final. Acesta a vorbit despre necesitatea adoptării de către Camera Deputaţilor unei astfel legi şi de faptul că, doar în situaţii speciale se poate dispune carantinarea bagajelor.

Raed Arafat despre carantinarea românilor: S-a ajuns la un acord

Imediat după şedinţă din cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Raed Arafat a declarat faptul că proiectul avizat introduce definiţia carantinei şi izolării. Aceste definiţii sunt luate din regulamentul sanitar internaţional. O altă convenţie este detaşarea personalului medical pentru îngrijirea pacienţilor bolnavi de COVID-19. Delegarea se face, conform proiectului, pe o perioadă de maximum 30 de zile.

„Am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR şi am luat în seamă toate aspectele ridicate privind măsurile pe care le luăm pentru combaterea răspândirii şi pentru răspunsul la situaţia cu COVID-19, dar proiectul de lege nu este făcut numai pentru asta este un proiect mai general care prevede toate aspectele legate de carantinarea în situaţii epidemiologice de risc biologic. În corpul legii sunt mai multe definiţii care să clarifice fiecare dintre termenii folosiţi.

Pentru carantină şi izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internaţional, nu am mai rămas pe terminologia folosită în România. Atunci a rămas carantinarea pentru persoanele care sunt potenţial infectate şi care sunt sănătoase şi care sunt în perioadă de incubaţie, iar din punct de vedere al izolării se referă la persoanele bolnave care sunt deja afectate, acolo se vorbeşte de izolarea şi internarea persoanelor”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Personalul medical va putea fi detaşat pe o perioadă de maximum 30 de zile

Raed Arafat a vorbit şi despre posibilitatea detaşării personalului medical în alte unităţi. Secretarul de stat a explicat că în aceste momente, personalul medical poate fi detaşat în alte unităţi medicale pentru îngrijirea pacienţilor bolnavi de COVID-19.

”Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă din punct de vedere al personalului şi al asigurării personalului în spaţiile unde îngrijim pacienţii cu COVID. Astfel, s-a decis că este posibilă detaşarea prin ordin al Ministerului Sănătăţii sau al coordonatorului, pe o durată limitată de maximum 30 de zile. Bineînţeles, ordinele pot fi contestate de respectivele persoane, numai că asta a fost singura soluţie să acoperim nevoile. (…) Ne confruntăm cu o situaţie diferită faţă de luna aprilie. În luna aprilie situaţia ne-a permis să avem mai mulţi medici detaşaţi în secţiile care se ocupau de pacienţi cu COVID. Am ajuns până la 300 şi ceva pacienţi internaţi la Terapie intensivă. (…) Acum problema devine mai complexă. (…) De aici, detaşarea şi managementul resurselor umane devine importantă”, a subliniat Arafat.