Prima pagină » National » Raed Arafat intervine peste ministrul Sănătății, Alexandru Rafila! Ce indicații dă despre organizarea spitalelor din România
Raed Arafat intervine peste ministrul Sănătății, Alexandru Rafila! Ce indicații dă despre organizarea spitalelor din România

Raed Arafat intervine peste ministrul Sănătății, Alexandru Rafila! Ce indicații dă despre organizarea spitalelor din România

09 dec. 2021, 13:18,
în National

La începutul preluării mandatului de ministru, Alexandru Rafila a oferit o serie de declaraţii destul de dure la adresa lui Raed Arafat despre care a afirmat că nu este indicat să se amestece peste treburile interne din Ministerul Sănătăţii. Totuşi, șeful DSU și secretat de stat în MAI pare să nu tină cont de acest lucru şi a vorbit la o conferinţă de presă despre organizarea spitalelor din România.

Raed Arafat a menţionat faptul că nu mai trebuie să existe medici alocaţi la un anumit număr de paturi, ci trebuie ca activitatea să determine numărul acestora într-un spital.

 

Raed Arafat intervine peste ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Șeful DSU, Raed Arafat a vorbit despre organizarea spitalelor din România. Declaraţiile secretarului de stat în MAI par să îi aducă o lovitură de imagine lui Alexandru Rafila care a declarat la începutul preluării mandatului de la Ministerul Sănătății că șeful DSU ar trebui să nu se mai implice în chestii de sănătate publică. Raed Arafat a menţionat faptul că medicii nu mai trebuie alocaţi în funcţie de numărul de paturi și că ar trebui regândit acest sistem:

“De acum trebuie să ne gândim că medici alocaţi la număr de paturi numai merge, trebuie ca activitatea să determine numărul medicilor care trebuie să fie într-un spital, trebuie să acceptăm că nu mai merge gândirea că ce venituri face o secţie, înseamnă că e eficientă, dacă nu face venituri înseamnă că nu e eficientă, că o secţie care se ocupă de cazuri foarte critice poate să facă pierderi, nu înseamnă că este ineficient şi trebuie să dăm în capul şefului secţiei dacă ei se ocupă de cazuri extrem de critice care nu sunt finanţate corect”, a transmis şeful DSU.

Sistemul medical a fost la limită în valul 4 al pandemiei de COVID-19

O altă declaraţie făcuta de Raed Arafat este aceea în care a menţionat faptul că sistemul medical a făcut cu greu față numărului de pacienţi care au sosit odată cu apariţia valului 4 al pandemiei de COVID-19. De exemplu, pentru că sistemul medical nu a mai făcut față s-a apelat la trimiterea pacienților în afara țării:

“În valul 4, efectul asupra unităţilor de primiri urgenţe a fost extrem de mare. Noi am ajuns zilnic să avem în unităţile de primiri urgenţe peste 100 de bolnavi intubaţi la nivel naţional, peste 200-300 de pacienţi pe SIPAP şi pe ventilaţie de diferite categorii, care aşteptau locul în spital. Am apelat la trimiterea bolnavilor în afara ţării, am apelat la echipe medicale din afara ţării să vină în România. Am avut un moment în care eram la limită cu sectorul medical. Această limită, ca să nu mai ajungem la ea în viitor sau să creştem pragul unde să ajungem la această limită înseamnă o abordare foarte serioasă asupra modului de organizare a sistemului şi asupra resursei umane. Asta înseamnă şi finanţare”, a explicat Arafat.

Alexandru Rafila l-a atacat dur Raed Arafat, iar în spațiul public s-a vorbit chiar despre demiterea acestuia

La începutul intrării la guvernare, PSD a ţinut să transmită un mesaj prin care se înţelegea chiar faptul că Raed Arafat ar putea fi demis. Alexandru Rafila l-a criticat pe șeful DSU, afirmând că nu înţelege de ce multe dintre deciziile sanitare din România au fost luate de alte instituţii:

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă. Așa scrie în hotărârea de Guvern.

Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul ”Administrației și Internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale, fiziologice, a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.

Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție.

Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024