Raed Arafat explică cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid-19: „Este o problemă de siguranță națională“
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, explică cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid-19. Raed Arafat a declarat că autoritățile fac pregătiri pentru administrarea și distribuirea viitorului vaccin anti-Covid.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că transportul și livrarea tratamentului reprezintă o provocare pentru cei implicați și că prioritate la vaccin vor avea personalul medical aflat în linia întâi și persoanele vulnerabile. În cazul acestora, prețul vaccinului va fi suportat de stat.
„Va fi o provocare logistică, de transport, de administrare, de organizarea locurilor, de distribuire. Pentru acest lucru va exista o colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării. Depinde cum vor veni dozele. Eu mă îndoiesc că vor veni toate dozele, ele vor veni treptat. Trebuie stabilite exact prioritățile, avem personalul medical, medicii, asistentele, ambulanțierii, și bineînțeles persoanele vulnerabile, cu comorbidități…. Este o problemă de siguranță la nivel național. Și va fi suportat de stat”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat: „Este posibil ca România să aibă între 5.000 şi 7.000 de noi cazuri“
Referitor la evoluția epidemiei, Raed Arafat a spus că este posibil ca peste zece zile România să aibă între 5.000 şi 7.000 de noi cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 deoarece răspândirea comunitară a virusului este foarte extinsă.
„Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire”, a precizat Raed Arafat.
Alexandru Rafila: „Până la sfârşitul anului, două vaccinuri vor fi gata“
Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit despre vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila spune că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările de laborator iar până la sfârşitul anului, cel puţin două dintre ele vor avea vaccinul gata.
„Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneka, Moderna. Aceste companii sunt în studiul de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea.”, spune Alexandru Rafila.
Expertul României la Organizaţia Mondială de Sănătate a explicat şi cum funcţionează serul care ne va proteja de Covid.: „Aceste vaccinuri au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri.”
„Sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ele trebuie menţinute la o temperatură de minus 70, minus 80 de grade, o mare provocare. Nu există instalaţii frigorifice de mari capacităţi care să ofere aceste temperaturi şi sunt foarte scumpe. Un congelator de 400 de litri costă 12.000 euro. Atunci, producătorii vor condiţiona vaccinul în cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi fac posibil transportul şi păstrarea lui la temperatura optimă timp de 10 zile.”, a explicat Alexandru Rafila.
În România ar trebui vaccinaţi 7 milioane de oameni şi trebuie 14 milioane de doze.
Există două variante de preţ. Cele finanţate de guvernele lumii vor fi ieftine, explică Rafila. Preţul unui vaccin ar fi până în 5 euro, spune expertul. În cazul companiilor care au investit din resurse proprii, va exista un alt preţ – 20 de euro.