Raed Arafat, despre situația României în pandemia de COVID-19: „Aceste riscuri nu sunt terminate”
Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce nu poate restrânge starea de alertă pentru anumite județe deoarece tranzitul nu este restricționat, așa încât, riscul infectării rămâne unul mărit. De asemenea acesta a vorbit despre oscilațiile prezente în cazul numărului de infectări raportate.
„Am explicat că nu suntem gata, că nu s-a terminat, că există încă risc, că există riscul să se agraveze situaţia pe alocuri sau în general, o să vedem. Deci aceste riscuri nu sunt terminate. Vedem situaţia cum apar cazurile. Astăzi suntem la 190 şi ceva de cazuri. Am depăşit 200, am ajuns la 238, am coborât la 125, deci există clar o mişcare a cazurilor care încă nu e sub control”, a declarat Raed Arafat.
Avertismentul lui Raed Arafat: Trebuie să continuăm unele restricţii! Doar aşa putem să ţinem sub control
Raed Arafat a explicat faptul că, din prespectiva lui, unele măsuri ar trebui să fie continuate şi după 15 iunie. Secretarul de stat din Ministerul de Interne considera că dacă se va reveni la situaţia de dinainte de pandemie vom plăti scump.
”Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții. Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi. Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. (…) Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a declarat Raed Arafat, la emisiunea „România 9” de la TVR.
”În lumea politică trebuie să se discute. Eu sunt convins că se va ajunge la un consens și lumea va înțelege că lucrurile nu s-au terminat încă. Eu nu cred că am terminat încă”, mai precizat Arafat.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, considera că starea de alertă ar trebui să continue şi după 15 iunie
„Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi dată la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate (…) Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată.
Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer ”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.