Raed Arafat a răbufnit și a transmis un mesaj cu un puternic impact

de: Antonia Ceausu
20:21, 15 iun. 2020

Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a transmis astăzi un mesaj cu un puternic impact, după ce un medic a decedat din cauza infecției cu coronavirus. Acesta i-a invitat pe cei care nu cred în pericolul pandemiei de COVID-19, să privească în ochii persoanelor care și-au pierdut pe cineva drag din cauza noului virus și să le spună că totul a fost o „farsă”.

„Azi (luni – n.r.), colegii de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt își iau rămas bun de la un medic care a lucrat în cadrul serviciului respectiv, după ce a pierdut lupta cu COVID 19. Tot azi, polițiștii de la IPJ Olt își iau rămas bun de la un coleg polițist care a căzut victimă virsului SARS-COV 2. Recent ne-am mai luat rămas bun de la un coleg pompier din Constanța și doi colegi ambulanțieri din Suceava, căzuți la datorie tot în urma infectării cu virusul SARS-COV 2”, a scris Raed Arafat.

„În ultima perioadă am asistat la discuții și atacuri pe rețelele de socializare, și în media, în care personaje care nu au niciun habar ce înseamnă medicina, ce înseamnă pandemia și ce înseamnă virusul cu care ne confruntăm pun la îndoială acțiunile medicilor și ale autorităților fără să știe ce înseamnă pregătire și răspuns în astfel de situații sau ce înseamnă asumarea răspunderii de către cei care iau deciziile cele mai grele în această perioadă. Invit pe cei care pun la îndoiala situația în care ne aflăm, mai ales cei care spun insistent că este vorba de o , să privească în ochi familiile celor căzuți la datorie și să le spună direct că rudele lor au căzut la datorie din cauza unei farse”, a mai scris șeful DSU.

Raed Arafat a răbufnit: „S-a ajuns prea departe! Acești oameni trebuie să aibă responsabilitate”

Raed Arafat, a vorbit despre reacțiile violente ale oamenilor  cu privire la orice informație apare în mediul on-line. De asemenea acesta a accentuat faptul că fiecare om trebuie să fie responsabil și să înțeleagă importanța furnizării informațiilor reale și corecte.

„Cum scrii ceva pe Facebook, ești atacat de pe conturi false. Apar tot felul de discuții care pun sub semnul întrebării toate măsurile pe care le-am luat. Când apar oameni care nu au nimic cu meseria de medic, nu au nicio legătură cu Medicina și o iau pe toate părțile despre Covid-19, fără să ia contextul medical, și pun sub semnul întrebării deciziilor doctorilor… ce să mai zici?!

S-a ajuns prea departe!

Acești oameni trebuie să aibă responsabilitate! La un moment dat, dacă vedem că situația nu mai este atât de roz, poate ar trebui să vină să dea răspunsuri populației (…) Au început să iasă anumite personaje, pe linie juridică, și să spună că oamenii au fost tratați experimental, că au fost tratați cu un medicament pentru HIV. Toată lumea a folosit medicamentul respectiv.

Omul de rând nu are acces la toate datele medicale (…) Mai era unul care spunea că vrea să se infecteze cu coronavirus. Nici nu vreau să-i dau numele. Apărea la toate televiziunile. Voia el să arate că virusul este ceva banal. Nu conta că sunt peste 1000 de morți. Toate acestea duc la începerea erodării încrederii populației (…) Pericolul mare este următorul: persoanele care pot vorbi în cunoștință de cauză… multe dintre acestea nu mai vor să o facă! Am rămas doar câțiva nebuni care continuăm să ne expunem.

Suntem înjurați, dar ne asumăm ce spunem. Repet: sunt unii care știu foarte bine să vorbească despre coronavirus, dar nu mai vor să iasă în față de teamă să nu fie înjurați”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre situația României în pandemia de COVID-19: „Aceste riscuri nu sunt terminate”

Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce nu poate restrânge starea de alertă pentru anumite județe deoarece tranzitul nu este restricționat, așa încât, riscul infectării rămâne unul mărit. De asemenea acesta a vorbit despre oscilațiile prezente în cazul numărului de infectări raportate.

„Am explicat că nu suntem gata, că nu s-a terminat, că există încă risc, că există riscul să se agraveze situaţia pe alocuri sau în general, o să vedem. Deci aceste riscuri nu sunt terminate. Vedem situaţia cum apar cazurile. Astăzi suntem la 190 şi ceva de cazuri. Am depăşit 200, am ajuns la 238, am coborât la 125, deci există clar o mişcare a cazurilor care încă nu e sub control”, a declarat Raed Arafat.