Radu Ionel, ospătarul din Iași care a muncit în Santorini în localuri de lux. A primit bacșiș cât un salariu minim

de: Raluca Costin
02:00, 04 mart. 2022

Radu Ionel, ospătar din Iași, a muncit în Santorini, în locații de lux, și spune că aici a învățat ce înseamnă cu adevărat această meserie. Vrea să plece din nou să lucreze pe această insulă după o pauză de 2 ani, din cauza pandemiei Covid-19 care a afectat turismul

Radu Constantin Ionel, unul dintre ospătarii din Iași care a muncit în străinătate mai mulți ani, povestește despre experiența ca ospătar în Santorini (Grecia) și muncitor în construcții în Italia. A plecat pentru prima dată să lucreze în străinătate când avea 25 de ani. Atunci toți cunoscuții îi spuneau să nu plece în străinătate din cauza condițiilor grele.

”În 2009 am plecat prima dată în străinătate, în Sicilia, Italia, în construcții. Un unchi de-al meu muncea acolo. Eu, pe vremea aia, munceam la Selgros și am zis să încerc să văd cum e în Occident. Unii spuneau că nu e frumos, alții că e greu, că o să mănânci mâncare nașpa. Am zis să încerc. Eu am avut noroc că unchiul meu știa să gătească. În armată a învățat să gătească, având un bucătar alături. Aparent, chiar am dus-o foarte bine acolo. Era total diferit față de cum spunea lumea că este. În Belpasso, o comună din Sicilia, am muncit. Făceam cartiere. Un an am stat acolo. Am plecat pentru că a venit criza financiară. M-am reîntors pentru că, deși era de muncă, nu era convenabil financiar. Totul se scumpea și nu acopereai cheltuielile cu salariul câștigat”, povestește Radu Constantin Ionel, ospătar din Iași, în vârstă de 38 de ani.

Ionel Radu a acumulat experiență ca ospătar și în localurile de lux din Iași

După experiența din Italia a revenit acasă și s-a angajat într-un supermarket.

”Am venit acasă și am stat vreo câțiva ani. Am avut noroc că mi-am găsit un post la «Kaufland» Nicolina, unde am muncit vreo 5 ani. Apoi, prietenii mei din cartier, care erau ospătari, mi-au zis să vin cu ei, să lucrez ca ospătar. Așa mi-am început eu cariera în acest domeniu. Aveam 29 de ani. Când lucrezi la hipermarket e diferit față de ospătărie. Primul job a fost la Palas. Apoi am fost la cafenelele cele mai cunoscute din Iași. Mi-a plăcut de la început meseria asta. Parcă eram făcut pentru asta (n.r-râde). Apoi am ajuns să lucrez la «Papillon», cel mai tare din oraș pe vremea aia. Am muncit 2 ani acolo și după m-am dus la «Time Out», «Madison» și «Tribeca». Acum 5 ani am plecat din nou în străinătate. În perioada când eram la «Tribeca» plecam și sezonier pe insulă, în Santorini”, spune Radu Ionel.

Radu Ionel: ”Nu comentează dacă întârzie 5 minute comanda”

În localul unde muncea Radu veneau oameni cu bani, vedete, dar și turiști cu venituri medii, din toată lumea. A învățat ce înseamnă cu adevărat să fii ospătar și cum să te comporți cu clienții.

”Am lucrat 3 ani în Santorini, în localul numit «Palia Kameni». Prietenul meu cel mai bun era managerul localului și așa am ajuns acolo. Am avut oportunitatea să lucrez la unul dintre cele mai wow locuri de lume. Oamenii care lucrează acolo, pe insulă, sunt tot timpul veseli. Ai priveliștea, insula, aerul, soarele, turiștii sunt liniștiți, relaxați, pentru că sunt în vacanță. Nu comentează dacă întârzie 5 minute comanda. Te face să vezi lucrurile altfel. Înveți să îți faci treaba bine. Clienții vin într-un local respectat, aveam hostess, conduceam clienții la mese. Oamenii își făceau rezervări la această locație și cu un an înainte. E în top 10 din lume localul unde am lucrat, ca și cocktail bar. Noi eram îmbrăcați elegant, cu cămașă, pantaloni, pantofi”, povestește ospătarul ieșean.

Ionel Radu: ”Veneau multe vedete în localul acesta”

Sezonul turistic din Santorini era în perioada martie-septembrie, iar în cele mai bune situații câștiga și 3.000 de euro lunar. A primit un bacșiș în valoare de 500 de euro, cât un salariu în România.

”Munceam aproape în fiecare zi, ca să ne cunoaștem ca echipă, la începutul sezonului, de la 4-5 după-amiaza până la ultimul client. Terminam la două dimineața, dar vara, în plin sezon, pleca ultimul client și la 3-4 dimineața. Mie îmi place ceea ce fac și stăteam cu clienții la discuții, îl făceam să se simtă bine. La apus, toate restaurantele erau pline. Am primit un bacșiș de 500 de euro de la o persoană care lucra în industria petrolieră. Am împărțit bacșișul cu colegii, pentru că așa procedam de fiecare dată. Munceau români, pakistanezi, persoane din Georgia, greci, persoane din Sparta, Creta, Atena. În cele mai bune luni, vara ajungeam, cu tot cu tips-uri, la 3.000 de euro pe lună. Cazarea era doar 300 de euro pe lună. În primul meu sezon aveam undeva la 1.000 de euro”, mai spune Radu Ionel care a servit și oameni importanți.

”Veneau multe vedete în localul acesta. O vedetă de la «American”s Got Talent», un artist tatuator de la emisiunea aceea cu tatuaje, din Miami. Colegii îmi arătau vedetele pentru că nu prea le știam (n.r-râde)”, spune ospătarul ieșean.

În ediția anterioară a fost publicată și povestea lui Lucian Rusanu, bucătar de lux.

Radu va pleca din nou să muncească în Santorini

În urmă cu 3 ani, după ultimul sezon muncit în Santorini, s-a angajat la Cafeneaua Piața Unirii, ca ospătar. Spune că vrea să plece din nou pe insulă, pentru că vrea să mai economisească bani.

”Înainte să fie pandemia, mergea foarte bine totul acolo. Erau milioane de turiști. Acum 3 ani am fost ultima dată în Santorini. Sunt curios cum o să fie acum, când plec din nou, după atâția ani de pandemie, la sfârșitul acestei luni. Dacă se ridică toate restricțiile, cred că o să fie un sezon ok. Eu știu deja salariul, am cazare, două mese pe zi. Nu mă mai duc în același loc, ci la un restaurant cocktail, pentru partea de cină”, spune Radu Ionel.

Un alt ieșean care lucrează în domeniul HoReCa, cu o poveste de viață incredibilă prezentată în edițiile BZI anterioare, este Andrei Lazăr, șef de sală la un restaurant cunoscut din Iași.

Radu Ionel, ospătarul din Iași care va pleca în Santorini, recomandă celor care vor să lucreze ca ospătari să nu se gândească mai întâi la bani, ci să fie buni în ceea ce fac și banii vor veni.