Radu Ghidău spune cum ar trebui să se voteze democrat judecătorii CCR
Radu Ghidău explică cum ar trebui să arate procedura de votării pentru judecătorii CCR. Fost parlamentar al PNȚD, Ghidău consideră că judecătorii ar trebui votați de două treimi din numărul celor prezenți. Fostul parlamentar a declarat că numirea unui judecător care are un istoric politic nu ar fi o problemă și că în aceste momente nu există o constituție Europeană care să fie peste cea națională.
Vă aducem aminte că a început procesul de selecţie pentru judecătorii CCR. De exemplu, controversata Iulia Scântei candidează la CCR din partea PNL pentru o poziție. La procesul de selecție mai ia și Cristi Dănileț, fost judecător care a fost exclus din magistratură ca urmare a apariției în spațiul public a unor filmulețe considerate de membrii CSM ca fiind ofensatoare.
Radu Ghidău, despre procedura de votare a judecătorilor CCR
Propunerea AUR pentru funcția de judecător al CCR, Radu Ghidău, susţine că procedura de votare a judecătorilor CCR ar trebui să se schimbe pentru a consolida democrația. Juristul menţionează că la votul din Parlament ar trebui să ia parte două treimi din numărul celor prezenți de la Camera Deputaților și Senat.
„Alegerea judecătorilor Curţii Constituţionale trebuie să se facă cu două treimi din numărul membrilor celor două Camere prezenţi, deoarece aşa se asigură o democraţie reală, inclusiv la nivelul alegerii preşedintelui, pentru că aşa se poate implica şi minoritatea parlamentară în decizia majorităţii parlamentare. De fapt, Parlamentul este o structură de dezbatere. Nu o să comentez apartenenţa sau neapartenenţa unui judecător constituţional sau fost la un partid, deoarece şi eu fac parte dintr-un partid şi nu-mi permit să comentez aşa ceva”, a afirmat Ghidău la Comisia juridică din Senat.
În legătură cu prelevanța dreptului european asupra celui românesc, fostul parlamentar menţionează că nu există în acest moment o Constituție a Uniunii Europene. Acesta nu vede un impediment în calitatea de membru de partid al unui judecător de la CCR. Ghidău explică faptul că un judecător constituțional poate să fi fost membru al unui partid politic.
Iulia Scântei candidează pentru un loc la CCR
Revenind la candidaturi, vă aducem aminte faptul că Iulia Scântei, controversat senator de Iași candidează la Curtea Constituțională fiind propunerea PNL pentru poziție. Avocatul Toni Neacșu a realizat o caracterizare dură la adresa acesteia, spunând că parlamentarul are mereu un discurs incoerent mai ales pe problemele juridice:
” De la un notar de mucava cu biografie exclusiv politică, absolut incoerentă în discursurile ei juridice (Iulia Scântei), la cel mai mare oportunist pe care sistemul judicar îl are, plagiator în teza de doctorat auto-asumat (Bogdan Licu) la saltimbancul desăvâșit și ridicol al justiției, exclus deja din magistratură după ce fusese revocat din CSM chiar de către colegii lui judecători (Cristi Danileț) ori la un consilier obscur al președintelui Iohanis, care cea mai mare parte a carierei sale a fost un simplu birocrat anonim în cadrul Senatului României (Mihaela Ciochină) (…)” afirma Toni Neacșu.
În altă ordine de idei este bine de menţionat faptul că mai sunt propuneri controversate în persoana fostului judecător Cristi Dănileț care a fost recent exclus din magistratură. Oricum, propunerea de votare a judecătorilor CCR spusă de Radu Ghidău are șanse mici să se implementeze. Dacă s-ar implementa, în acest context, votul judecătorilor CCR ar fi în impas pentru că nu există o majoritate absolută în Parlament.