Rădăcina de pătrunjel: Efectele neștiute ale plantei
Rădăcina de pătrunjel este de culoare alb-gălbui, motiv pentru care acesta este uneori denumită și „rădăcină albă”. Are un gust dulceag și o aromă plăcută. Pătrunjelul are un miros plăcut, gust dulce-acru. Conținutul caloric al rădăcinii de pătrunjel este de 49 kcal la 100 de grame de produs.
Rădăcina de pătrunjel conține uleiuri esențiale. De asemenea, și multe vitamine precum A, vitaminele B1, B2, PP, K. 100 de grame de rădăcină de pătrunjel conține aproximativ două norme zilnice de vitamina C. Rădăcina de pătrunjel conține mult seleniu, un factor anticancerigen, și previne dezvoltarea anumitor tipuri de boli cardiovasculare. Pătrunjelul este folosit pentru tulburări digestive și urinare la copii. De asemenea, pentru balonare, sângerări uterine, gastrită cronică cu activitate secretorie redusă a stomacului și ca profilactic pentru păstrarea vederii.
Rădăcină de pătrunjel: Beneficiile acestui ingredient
Datorita acțiunii bactericide, pătrunjelul este recomandat pentru inflamarea gingiilor, limbii, mucoasei bucale, precum și pentru eliminarea respirației urât mirositoare. Rădăcina de pătrunjel este folosită pentru boli ale glandei prostatei.
Folosirea rădăcinilor de pătrunjel este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, când erau încă o parte integrantă a tradițiilor și ritualurilor. Vindecătorii de pretutindeni au introdus această plantă în practicile lor. Rădăcina de pătrunjel are un efect diuretic asupra organismului. De asemenea, acestea stimulează eliminarea naturală a toxinelor din organism. Rădăcina are și un efect antiinflamator, anti- alergic și un efect digestiv.
Pătrunjelul are un efect destul de puternic asupra organismului, din aceste motive folosirea acesteia are și unele contraindicații. În primul rând, femeile însărcinate care sunt în al doilea trimestru de sarcină ar trebui să fie atente la consumul de pătrunjel.
Sucul de pătrunjel este contraindicat persoanelor care suferă de cistită și nefrită în diferite stadii. O atenție deosebită trebuie acordată utilizării pătrunjelului în tratamentul diferitelor boli în acest caz. În orice caz, ar trebui să vă monitorizați corpul și, la primele probleme, să apelați la un ajutor calificat.
Cum să administrezi corect acest ingredient: Rețete din cele mai vechi timpuri
Pătrunjelul este asociat în primul rând cu gătitul. În această direcție, beneficiul acestui ingredient este cunoscută tuturor. Dar, pe lângă aceasta, planta își are un loc de frunte în medicină. În medicina populară, rădăcina de pătrunjel este unul dintre medicamentele cheie pentru o gamă largă de boli. Printre acestea se numără și o serie de tulburări urinare până la insuficiență coronariană.
Planta este la fel de utilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Este evidențiat în mod deosebit efectul benefic asupra organismului în cazul afecțiunilor cardiace. Pătrunjelul, inclusiv rădăcina, a fost recoltat în mod activ pentru iarnă ca aditiv la morcovi, păstârnac, napi și țelină. De asemenea, planta este o parte integrantă a multor salate.
Pătrunjelul este ușor de adăugat la diferite feluri de mâncare fierte și alte tipuri de mâncăruri fierbinți, completându-le cu o aromă neobișnuită. În cosmetologie, popularitatea pătrunjelului se datorează efectului de albire creat. Planta ajută la luminarea bronzului existent, precum și petelor de pe față și a pistruilor.
Rădăcina de pătrunjel este dificil de păstrat pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta poate sta la frigider maxim 2 săptămâni. Dacă este depozitat pentru o perioadă mai lungă, rădăcina începe să se descompună și se estompează rapid. Dacă vrei să-l păstrezi cât mai mult, atunci poți să usuci rădăcina și să o adaugi în vase sau sub formă de condiment.