Organizatorii pelerinajului la Moaștele Sfintei Parascheva au decis să mute racla într-o nouă poziție, pentru a crea două rânduri de închinare și a reduce astfel timpul de așteptare.
Măsura a fost luată având în vedere numărul mare de pelerini care au venit în aceste zile la Iași, dorind să se roage.
Prin această organizare, se dorește evitarea formării cozilor prea lungi și facilitarea unui flux mai eficient de acces la Moaște.
„Am sesizat în ultimii ani un fenomen care și anul acesta se repetă. Înainte de-a începe pelerinajul propriu-zis din preajma sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași vin tot mai mulți credincioși. Pe de o parte sunt pelerini care vin de departe și care poate nu au posibilitatea să ajungă la Iaşi în acele câteva zile de pelerinaj. Pe de alta, sunt ieșeni sau cei din preajma Iașului care vin acum, la sfârșit de septembrie, început de octombrie, pentru a lăsa, din politețe, celor care vin de departe, posibilitatea de a se închina la Sfânta, în acele zile de pelerinaj.
Știm dealtfel cu toții că în cursul anului e mereu rând de închinare la Cuvioasa, însă deja din septembrie, început lui octombrie, numărul celor care vin să se închine la Cuvioasa crește vizibil. Astfel încât, în aceste ultime zile dinainte de ziua de 8 octombrie, când va debuta pelerinajul de anul acesta, am fost nevoiţi să aşezăm racla cu Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva în alt loc în Catedrala Mitropolitană, în preajma celui obișnuit, pentru a se crea două rânduri de închinare, astfel încât timpul de așteptare al pelerinilor să nu fie foarte mare. Este, dacă doriți, o formă de pelerinaj dinainte de pelerinaj”, a transmis pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Pelerinajul la Sfânta Parascheva, care are loc anual, atrage zeci de mii de credincioși din întreaga țară și străinătate.
Evenimentul este unul dintre cele mai mari din România, fiind considerat un moment de mare importanță spirituală pentru ortodocși, iar organizatorii fac eforturi anuale pentru a asigura condiții optime pentru toți participanții.
Vă aducem aminte că astăzi, 7 octombrie 2024, a fost împodobit cu flori baldachinul pe care va fi așezată raclă, de către familia Buștei. Tradiția continuă de 21 de ani.