Odată cu instalarea sezonului rece, mulți se întreabă dacă frigul este cu adevărat principalul vinovat pentru răceli sau dacă acestea sunt cauzate doar de virusuri. Dr. Ruxandra Constantina, invitata Andreei Cigolea în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, a adus lămuriri în privința acestei dileme.
Potrivit medicului, răceala este cauzată de virusuri și nu de temperaturile scăzute, dar frigul poate contribui indirect, slăbind sistemul imunitar și favorizând astfel infecțiile.
Poate afecta căile respiratorii
Expunerea prelungită la frig poate afecta căile respiratorii și poate face organismul mai vulnerabil la viruși.
„Corect, nu răcim direct din cauza frigului, ci din cauza virusurilor” explică dr. Constantina. ”Doar că frigul, în special pentru persoanele mai sensibile, reprezintă un factor defavorizant, care scade imunitatea. Și atunci răcim mai des, pentru că sunt variații bruște de temperatură, uneori de la o zi la alta și organismul îi vine greu să se adapteze, îi trebuie câteva zile, plus că nu ne îmbrăcăm corespunzător” adaugă ea.
Îmbrăcăminte adecvată în funcție de anotimp
Un alt aspect esențial este vestimentația corespunzătoare în sezonul rece.
„Trebuie să ne îmbrăcăm potrivit vremii, să evităm să stăm în ploaie sau frig fără protecție. Copiii, în special, ar trebui să poarte căciulițe care le acoperă urechile și capul. Un confort termic adecvat este foarte important,” subliniază medicul.
Și contrar tendinței de a evita ieșirile în aer liber, dr. Constantina recomandă activitatea fizică moderată, atâta timp cât nu există vânt puternic sau viscol.
„Frigul, în condiții controlate, poate stimula ușor imunitatea.”
Virusurile, mai active la temperaturi scăzute
Un alt motiv pentru care răcim mai des atunci când este frig este pentru că virusurile, în special cele gripale, tind să circule mai ușor la temperaturi joase. Acest lucru explică incidența crescută a infecțiilor respiratorii în sezonul rece. Însă o hidratare corespunzătoare, dar și anumite ceaiuri, pot ajuta la întărirea imunității.
„Ceaiurile de ghimbir, turmeric, soc sau fructe de pădure sunt excelente în această perioadă, atât pentru hidratare, cât și pentru stimularea sistemului imunitar,” a concluzionat specialistul.