Rachetele antigrindină lansate în Iași în ultimele zile au salvat culturile fermierilor
Rachetele antigrindină lansate în Iași în ultimele zile au salvat culturile fermierilor. Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început la 15 aprilie 2022, în Iași fiind operative 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Acum sunt protejate în județ culturile de pe o suprafață de 268.000 de hectare
Din punctele de lansare a rachetelor antigrindină, care aparțin Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1, au fost lansate șapte rachete antigrindină. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii din județul Iași au culturi protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare, mai mare ca cea de anul trecut. Suprafața de protecție a unității din Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, era de aproximativ 177.000 de hectare, în anul 2021. De asemenea, cele mai multe puncte de lansare a rachetelor antigrindină sunt în județul Iași, respectiv 12 și alte 4 în Vaslui. În perioada 29 aprilie – 12 mai 2022, în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) s-au lansat din punctele din mai multe județe din țară, în perioada 15 aprilie – 12 mai 2022, un număr total de 339 de rachete antigrindină, pentru protecția culturilor agricole și comunităților locale din zonele de intervenție.
A crescut numărul rachetelor antigrindină lansate din Iași
În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină s-au lansat în județul Iași sute de rachete antigrindină. Suprafața protejată la nivel național a crescut constant, în ultimii ani, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 mil. de hectare în acest sezon. Cele șase Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale.
Sezonul de lansare a rachetelor antigrindină se desfășoară în perioada 15 aprilie – 15 octombrie 2022
SNACP a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp.
Reglementarea activității de intervenții active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii și a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024. Fermierii din Iași au cerut și fonduri europene în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor , pentru a primi despăgubiri în cazul pierderilor provocate de grindină. Pe de altă parte, în ultimii ani, în sezonul de combatere a căderilor de grindină, a crescut numărul rachetelor antigrindină lansate de specialiștii din Iași.