Rabla pentru tractoare 2024: AFM analizează lista cu dealerii înscriși din Iași în program, care pot fi validați
Programul Rabla pentru tractoare 2024 a debutat cu înscrierea dealerilor din Iași, dar și din restul țării, care sunt analizate de specialiștii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Etapa următoare de înscriere a fermierilor în program ar putea demara la începutul anului viitor
Prima etapă a programului Rabla pentru tractoare 2024 s-a desfășurat deja, cu înscrierea dealerilor. Dosarele sunt analizate de specialiștii AFM, în această perioadă. Etapa următoare de înscriere a fermierilor în program ar putea demara la începutul anului viitor. Fermierii vor putea achiziționa tractoare și utilaje agricole noi în valoare de, cel mult, 55.000 de euro, cu sprijin de la stat, în schimbul casării tractorului vechi. Se va putea deconta până la 80% din valoarea utilajului. Printre condițiile impuse fermierilor este ca, la trei ani de la primirea finanțării, să se transforme din persoane fizice într-o formă de organizare juridică. Deși bugetul alocat programului „Rabla pentru tractoare”, ediția 2024, este de 500 de milioane de lei, AFM va accepta dosarele depuse până la pragul de 1 miliard de lei.
Rabla pentru tractoare 2024: Sesiunea de înscrieri ar putea fi deschisă anul viitor
Documentele transmise de dealeri vor fi analizate de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar pentru stabilirea eligibilităţii acestora, AFM poate solicita informaţii şi/sau documente suplimentare. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu publică pe site lista cu dealerii validaţi care vor participa în program. Conform contractului de participare încheiat între AFM și dealeri, aceștia au obligația, printre altele, de a respecta integral condițiile, etapele și termenele stabilite în cuprinsul ghidului de finanțare. După publicarea listei, pe site-ul AFM, a dealerilor validați, urmează publicarea pe pagina de internet a AFM a informațiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanților, respectiv a fermierilor. Urmează etapa înscrierii solicitanților în program, de către dealerii validați, și rezervarea sumelor aferente finanțării, aprobarea acordării ajutoarelor de stat de către AFM, în baza listelor generate de aplicație, implementarea proiectului, verificarea eligibilității cheltuielilor solicitate de dealeri prin cereri de decontare și virarea de AFM a contravalorii acestora, iar, în final, monitorizarea beneficiarilor. Fermierii spun că acest program ar ajuta agricultorii care vor putea achiziționa utilaje agricole noi.
Fermierii pot să modernizeze parcul auto
Producătorii agricoli interesați vor putea verifica lista dealerilor validați, care va fi publicată pe site-ul www.afm.ro, după încheierea procesului de analiză și validare. Acești dealeri vor fi partenerii autorizați prin contract de participare cu AFM pentru derularea programului. AFM atrage atenția că înscrierea în program nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri, iar aceștia vor gestiona procesul de înscriere conform regulamentului stabilit prin ghidul de finanțare. În această perioadă, fermierii din Iași primesc subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Micii fermieri din Iași primesc de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenția de 16 euro, la hectar, diferența de plată a subvenției pentru cei care exploatează cel mult 50 de hectare. Banii sunt acordați în măsura PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) – cuantumul pentru 2024 este 52,3478 euro/ha. Programul Rabla pentru tractoare 2024 a debutat cu înscrierea dealerilor.