Rabie descoperită la vaca unui ieșean din comuna Lespezi. „Animalul alerga copiii prin curte”

de: Raluca Costin
02:00, 10 aug. 2022

A fost descoperit un caz de rabie la o vacă din comuna Lespezi, Iași, de către medicii sanitar-veterinari. Specialiștii atenționează că o să crească numărul cazurilor din cauza blocării programului pentru eradicarea rabiei la vulpi

Medicii sanitar-veterinari din Iași au descoperit un caz de rabie la o bovină din curtea unui ieșean din comuna Lespezi. Specialiștii spun că nu este o situație singulară și că numărul cazurilor ar putea crește după ce programul pentru vaccinarea aeriană a vulpilor este blocat de anul trecut. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași spun că, dacă numărul de vulpi va crește, ca în anul 2018, când programul a fost, din nou, blocat, pericolul este mai mare pentru ieșeni.

„Avem o probă pozitivă la rabie de la o bovină din comuna Lespezi. Am mai avut un caz de rabie tot acolo, în luna februarie. Acolo este un focar rabigen întreținut de vulpi. E un curs de apă prin care se transmite rabia, fiind și vidre care o transmit. La noi a ajuns această situație după ce o localnică din sat, o vecină de-a familiei care avea vaca, și-a dat seama că animalul alerga copiii prin curte și ceva era în neregulă cu ea. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic. Deocamdată, nu sunt probleme majore, dar e nevoie de fonduri pentru a demara programul de vaccinare a vulpilor. Nu s-a primit finanțare pentru acest program. România a cerut banii, dar nu s-au dat. O să avem din ce în ce mai multe cazuri, pentru că s-a întrerupt lanțul vaccinărilor”, spun specialiștii din cadrul DSVSA Iași.

Programul pentru eradicarea rabiei a avut succes în Iași

Valoarea programului de eradicare a rabiei, din România, este în valoare de 20 de milioane de euro și urma să fie derulat timp de 4 ani. Pentru că în anul 2018 acesta a fost blocat, programul a mai fost prelungit cu încă un an, însă nici în 2022 nu au fost alocate fonduri. Cum funcționa programul? Câteva avioane împrăștiau în județul Iași dozele cu vaccin antirabic, ascunse între învelișuri din făină de pește, care atrăgeau vulpile. Dacă animalele sălbatice mâncau hrana aruncată din avion, capsula din interior plesnea în gura animalului și se autovaccina. Rabia (turbarea) este o boală acută, provocată de o infecție virotică, frecventă la animale (câini, lupi, pisici etc.), transmisibilă și omului, ce se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie și apoi de moarte.

Sute de probe, analizate în laboratorul DSVSA Iași

În ceea ce privește numărul de probe analizate în cadrul laboratorului DSVSA Iași, acestea au crescut în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Cele mai multe probe analizate în acest an au fost cele de lapte, apă sau sucuri, care au fost conforme. De asemenea, tot în cadrul laboratorului DSVSA Iași, au fost analizate peste câteva sute de probe privind pesta porcină africană (PPA), atât de la porcii domestici, cât și de la mistreți. Cele mai multe probe au fost confirmate la porcii mistreți morți. Focarele de PPA din gospodării au fost închise, dar specialiștii se confruntă cu probleme la porcii mistreți. Pentru că numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere, specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Ieșenii care observă un comportament ciudat la animalele din gospodărie și bănuiesc faptul că este rabie sau PPA trebuie să anunțe medicul veterinar din comună.