Quinoa, o cereala cu 7 beneficii pentru sanatate. Vezi unde o gasesti si cum o prepari
Nu foarte cunoscuta la noi, quinoa este o cereala extrem de apreciata pe continentele americane. Planta, originara din America de Sud, este considerata a fi unul dintre cele mai complete alimente ale naturii, in boabe gasindu-se proteine, fier, calciu, potasiu, magneziu (potasiul si magneziul ajuta la circulatia optima a sangelor, prevenind ingrosarea arterelor) zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre.
Magneziul, zincul, seleniul si vitamina E au un rol benefic in prevenirea aparitiei bolilor de inima si a diabetului, contribuind si la controlul greutatii. In plus, quinoa contine si riboflavina, o vitamina din grupul B, ce are capacitatea de a reduce aparitia migrenelor. Iata beneficiile cerealei quinoa:
1. Contine proteine mai bune decat cele din carne. Boabele de quinoa sunt o sursa bogata de proteine care furnizeaza organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali, printre care si lizina, un aminoacid necesar in dezvoltarea si cresterea trupului, dar si in refacerea tesuturilor.
Proteinele din quinoa sunt mai usor de digerat decat cele din carne, arata dr Gillian McKeith in volumul "Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii". Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre. O ceasca de quinoa (preparata) contine 8 grame de proteine, de aproape doua ori mai multe proteine decat in alte cereale.
2. Previne si amelioreaza diabetul. Consumul de quinoa normalizeaza cantitatea de zahar din sange.
3. Previne cancerul. Studiile recente efectuate asupra proprietatilor boabelor de quinoa au demonstrat ca aceasta cereala, consumata in mod frecvent, impiedica formarea cancerului la san (mai ales la femeile aflate in perioada de premenopauza), fiind totodata eficienta si in prevenirea si tratarea arterosclerozei.
4. Imbunatateste calitatea laptelui matern. Mai mult, pentru ca este o sursa de fier, quinoa este indicata si viitoarelor mamici sau chiar mamelor care alapteaza. Consumata de catre mamici, quinoa contribuie la imbunatirea calitatii laptelui matern. Si copiii pot consuma aceasta cereala intrucat ajuta la dezvoltarea corecta a dintilor si oaselor.
5. Scade colesterolul si previne bolile de inima. O ceasca de quinoa (gatita) contine 5 grame de fibre. Fibrele favorizeaza mentinerea sanatatii digestive si prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, Quinoa are si un puternic efect antioxidant, ajutand la protejarea organismului de radicalii liberi. Comparativ cu alte cereale, in compozitia boabelor de quinoa se afla lignani, fitonutrienti eficienti in prevenirea cancerului si a afectiunilor inimii.
6. Nu contine gluten. Quinoa poate fi consumata de persoanele care sufera de boala celiaca. Mai mult, consumul de quinoa are consecinte pozitive si asupra colonului, sustinand dezvoltarea bacteriilor "bune" din intestine.
7. Imbunatateste memoria. Este bogata in vitamina B9, care intarzie imbatranirea creierului. Totodata, fierul continut de quinoa are rolul de a ajuta la eliberarea oxigenului in sange si de a mentine volumul creierului.
Cum se poate prepara quinoa. Quinoa se prepara prin fierberea si, mai rar, prin prajire si poate fi utilizata in preparate culinare, asemeni orezului, in budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are insa un continut de amidon redus si, din acest motiv, dupa fierbere rezulta un preparat afanat.
Quinoa, cereala care ne intinereste
Quinoa se fierbe in apa cu putina sare (1 cana cereale la 2-3 de apa) sau, si mai bine, in supa de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. Dupa fierbere, vasul se ia de pe foc si se lasa acoperit pentru ca quinoa sa absoarba tot lichidul. Pentru ca saponinele dau un gust amarui boabelor de quinoa, inainte de a le gati, spala-le bine. In Romania, poti gasi aceasta cereala in magazinele cu produse bio si naturiste.