Putin denunță „acțiunile prost concepute și egoiste ale unor state individuale”
Vladimir Putin a participat astăzi la cel de-al 14-lea summit BRICS, în care a subliniat „acțiunile egoiste și prost concepute ale statelor individuale” și a declarat că acestea reprezintă o problemă de îngrijorare, după cum relatează The Guardian.
Evenimentul se defășoară virtual și este găzduit de președintele Chinei, Xi Jinping. Agenția rusă de știri, RIA Novosti, îl citează pe președintele rus, care a declarat că „numai pe baza unei cooperări oneste și reciproc avantajoase putem căuta căi de ieșire din situația de criză care s-a dezvoltat în economia mondială din cauza acțiunilor prost concepute și egoiste ale unor state individuale, care, folosind mecanismele financiare, de fapt, răspândesc propriile greșeli în politica macroeconomică în întreaga lume”.
Președintele Chinei condamnă „lărgirea alianţelor militare”
În urmă cu o zi, înaintea summitului BRICS, preşedintele chinez, Xi Jinping, a condamnat „lărgirea alianţelor militare”, într-un discurs rostit înainte de începerea forumului economic virtual, potrivit media de stat, citate de France Presse.
Grup influent de economii emergente, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) reprezintă peste 40% din populaţia lumii şi aproape un sfert din PIB-ul planetei. Trei dintre membrii săi – China, India şi Africa de Sud – s-au abţinut de la votul unei rezoluţii a ONU ce condamna invazia Ucrainei de către Rusia. Beijingul şi New Delhi au legături militare strânse cu Moscova şi cumpără cantităţi tot mai mari de petrol de la aceasta.
Summitul BRICS se desfășoară după summitul G7
În timpul unui apel telefonic săptămâna trecută, Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că Beijingul va continua să sprijine Moscova în materie de „suveranitate” şi „securitate”, aminteşte AFP. Comentariile au fost condamnate de Statele Unite, care au cerut Chinei să evite să se plaseze „pe partea greşită a istoriei”.
Summitul BRICS are loc la doar câteva zile de la cel al celor mai dezvoltate şapte economii ale lumii (G7), care au demonstrat un front unit împotriva noii agresiuni militare ruseşti. Spre deosebire de G7, BRICS va trata cel mai probabil subiectul Ucraina în aşa fel încât să nu deranjeze actuala conducere a Rusiei, limitându-se doar la solicitarea unei soluţii paşnice. Până la urmă, dincolo de războiul din Ucraina, Beijingul, gazda summitului, preferă să se axeze pe propria agendă, şi anume promovarea noilor sale iniţiative economice şi de securitate şi respingerea „blocurilor”, o referire la Statele Unite, notează CNN.