Putem să ne infectăm cu SARS-CoV-2 dacă intrăm la toaletă după o persoană infectată? Răzvan Cherecheș explică
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a explicat cum ne putem infecta cu SARS-CoV-2 dacă intrăm la toaletă după o persoană infectată.
„Da! După ce o persoană a utilizat toaleta, dacă trage apa fără să coboare capacul bolului de veceu se creează un nor de aerosoli care conține fecale, urină, orice s-a depus în bolul de veceu. Persoana iese din toaletă, tu intri și inhalezi norul de aerosoli și ai șansa să te infectezi pentru că virusul se transmite și prin fecale”, spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Modalități de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2
Răzvan Cherecheş este de părere că ne putem proteja de COVID-19, chiar dacă intrăm într-o toaletă după o persoană infectată.
Astfel, el sfătuiește ca persoana care merge la toaletă să se asigure că întotdeauna coboară capacul bolului de veceu înainte de a trage apa, ca să protejeze persoana care va folosi vasul mai târziu. Totodată, în momentul în care o persoană iese dintr-o toaletă, este recomandat ca următoarea persoană să aștepte cinci minute înainte să intre în toaletă, „astfel încât norul de aerosoli să aibă timp să coboare pe sol”.
Nici nu mai încape îndoială că spălarea mâinilor cu apă și săpun trebuie să se facă întotdeauna după utilizarea toaletei.
Răzvan Cherecheș, despre simptomele care apar la câteva luni de la infectarea cu SARS-CoV-2
Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, a confirmat că unele persoane care au trecut prin boala COVID-19 continuă să aibă simptome chiar și la câteva luni de la infecție.
„Da, este adevărat. Se numește „sindrom de COVID lung” și o parte dintre cei care au trecut prin infecție, chiar și asimptomatici, pot să aibă simptome chiar și la o distanță de câteva luni de la momentul infecției: febră intermitentă, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere în piept, senzație de dezorientare ca o ceață pe creier, depresie, palpitații”, spune expertul în sănătate publică.
Răzvan Cherecheş spune că simptomele pot continua să apară timp de luni de zile, iar în momentul de față nu avem un tratament.
„Nu știm de ce, nu avem până în acest moment un tratament clar. Există studii care sunt în desfășurare, dar până la acest moment nu avem un tratament”.
În altă ordine de idei, atât infecția, cât și posibilitatea ca aceste simptome să continue, este vaccinarea, susține Cherecheş.
Răzvan Cherecheș și-a dat demisia din funcţia de consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății va funcţiona cu un consilier în minus după ce specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș a decis să îşi prezinte demisia. Acesta şi-a explicat gestul prin colaborarea deficitară pe care a avut-o cu conducerea ministerului.
„Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste).” a menţionat Răzvan Cherecheș