Purtat din spital în spital, Constantin Ciocîrlea a fost salvat de medicul Ionuț Grosu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași! „Este trist dacă ți se pare deosebit așa ceva!”
Constantin Ciocîrlea, în vârstă de 86 de ani, din comuna Huruiești, județul Bacău, grădinărea atunci când a început să simtă o durere atroce la nivelul piciorului stâng. Până să ajungă la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași, bărbatul a fost purtat prin mai multe spitale, iar fiica sa, Gina Ciocîrlea, susține că s-a simțit umilită de către personalul medical. A avut norocul de a fi însă operat de dr. Ionuț Grosu, iar starea bărbatului este acum bună.
Constantin Ciocîrlea a început să se simtă rău dintr-odată. Ținând cont de vârsta înaintată și de problemele sale medicale, fiica acestuia, Gina Ciocîrlea, a fost sfătuită de o persoană de la primărie să-l ducă pe tatăl său la primul spital de urgență. Astfel, femeia a ales Spitalul Municipal Adjud, care este în județul Vrancea, deși bărbatul are domiciliul în județul Bacău. Bătrânul a ajuns pentru prima dată la Spitalul Municipal Adjud, după care la Spitalul Județean de Urgență Bacău.
Constantin Ciocîrlea, purtat din spital în spital, a ajuns să fie operat la Iași
La Adjud, medicul de gardă i-a cerut bărbatului buletinul, iar când a văzut că este din Bacău, a aruncat buletinul și a certat-o pe fiica acestuia fiindcă nu a chemat salvarea. Cu toate acestea, medicii l-au consultat pe bărbat, deoarece și-au dat seama că este o vorba de o afecțiune gravă. După aceasta, au pus-o pe fiica sa să aleagă unde să fie transferat bărbatul, la București, Focșani, Bacău sau Iași.
„Am ales spitalul din Bacău, pentru că era cel mai aproape. Am mai stat vreo patru ore până ni s-a dat salvare, până la urmă am ajuns la Bacău cu o mașină particulară. Când am ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bacău, a început calvarul. Ni s-a spus că ei nu au chirurgie vasculară. Ne-au înregistrat, iar apoi ne-au sfidat. Doctorița Liliana Petrescu s-a pus pe urlat, că să ne ducem înapoi la Adjud. În timp ce noi ne rugam să se uite cineva la tata, ea proba inele de argint, aduse de o prietenă. Cât timp a fost ea în spital nu am fost primiți. Abia după ce s-a schimbat tura, cealaltă doctoriță a văzut gravitatea problemei și a început să-l consulte pe tata. Am așteptat 4 ore la Bacău, am avut noroc să se schimbe doctorițele, iar doamna doctor de acolo l-a sunat pe doctorul Ionuț Grosu. Doctorița de gardă de la Bacău a vorbit cu tata și l-a întrebat dacă vrea să fie trimis la Iași, pentru a face ecografia doppler. El a suferit o ischemie la piciorul stâng, el având 86 de ani și având defibrilator la inimă. O doamnă doctor, pe care eu am numit-o «zână bună», l-a sunat pe domnul doctor Grosu. Din ce mi-a povestit tata, discuția a fost aceasta: «Îți trimit pe cineva cu problemele astea, spune-mi dacă poți să-l primești?»”, povestește Gina Ciocîrlea.
Dr. Ionuț Grosu, salvatorul băcăuanului în vârstă de 86 de ani
Constantin Ciocîrlea a fost trimis cu o ambulanță la Iași, la ora 23:00. Din spusele fiicei pacientului, doctorița de pe ambulanță și-a făcut cruce când a aflat că bărbatul a stat timp de 8 ore la Bacău. Gina Ciocîrlea și-a dorit să pornească în aceea noapte la Iași, cu mașina, după salvare, însă a fost sfătuită să nu umble de pomană pe drumuri, ci să vină la spital dimineață.
„A existat posibilitatea ca tatei să-i fie făcută ecografia doppler și să fie trimis înapoi la Bacău pentru tratament. Tata mi-a zis că în același timp cu el au ajuns la Spitalul «Sfântul Spiridon» 4 ambulanțe cu pacienți cu aceleași probleme, dar doar el a rămas pentru a fi operat. Nu știu dacă vârsta și aparatul de la inimă au fost cele care au contat. În orice caz, l-a văzut doctorul Grosu, care l-a întrebat dacă vrea să fie operat la Spitalul «Sfântul Spiridon» sau la Bacău. Tata a decis să fie operat la Iași. A fost operat dimineață, 17 iunie, la ora 11:00. Domnul doctor Grosu avea ore bune de când era în spital. Odată ce am ajuns la spital, am fost lăsați să-l vedem pe rând, eu și fratele meu. Noi având experiențe pe care le-am trăit la Adjud și la Bacău, nu știam cum trebuie să procedăm, mă așteptam să fim luați la șuturi și aici. Toată lumea era tânără, drăguță, amabilă, era o chestie pe care eu nu credeam s-o trăiesc. Fac parte de categoria persoanelor născute în anii ’60, care sunt obișnuiți să dea câte ceva medicilor, dar domnul doctor ne-a spus: «Dacă tatăl dumneavoastră se simte bine, eu sunt mulțumit, iar eu nu lucrez altfel decât așa». Mi s-a părut extraordinar, am zis să mai încercăm mai târziu, am stat și l-am așteptat, a ieșit, era îmbrăcat în haine de stradă cu un rucsac în spate, am insistat. S-a uitat la noi și ne-a spus: «Treaba dumneavoastră, dacă vreți să stați, eu plec acasă»”, adaugă fiica pacientului.
Dr. Ionuț Grosu: „Este trist dacă ți se pare deosebit că o dată la nu știu cât timp că ești tratat bine”
Gina Ciocîrlea are doar cuvinte de laudă la adresa medicului Ionuț Georgian Grosu, de la Secția Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sfântul Spiridon” din Iași, fiind uimită de modul în care a fost tratat tatăl său atât de medici, cât și de asistente.
„Probabil nouă ni se pare ciudat când suntem tratați cu normalitate, doctorii așa ar trebui să se comporte. Asistente, brancardieri, toți s-au comportat ireproșabil. Sunt oameni de o drăgălășenie și de o amabilitate. Generația asta tânără de medici a luat calea normalității, lucru care nu poate decât să ne bucure. La Adjud, mi s-a spus că tata riscă să piardă piciorul, dacă nu se intervine repede. După operație, piciorul tatălui s-a încălzit, ceea ce înseamnă că sângele a început să circule. Mi-a venit să plâng când am văzut că este bine, ținând cont de vârsta sa și de problemele sale”, conchide Gina Ciocîrlea.
Medicul Ionuț Georgian Grosu consideră că doar și-a făcut datoria și că operația a fost una obișnuită.
„Este o normalitate, am făcut ceea ce fac în mod normal. A fost o urgență, a fost operat, a fost bine, pentru noi a fost o urgență oarecare. Este trist dacă ți se pare deosebit că o dată la nu știu cât timp ești tratat bine!”, spune dr. Ionuț Grosu, despre cazul lui Constantin Ciocîrlea.