Puroi în gât la copii. În ce constă un tratament eficient în caz de amigdalită?

de: Corina Birta
12:00, 16 mai 2023

Amigdalita acută sau puroiul în gât la copii este o boală infecțioasă a amigdalelor palatine sau faringiene, uneori implicând și amigdalele linguale. Este destul de frecventă, aproape fiecare copil a avut dureri de gât cel puțin o dată în viață. Diagnosticarea la timp și tratamentul corect reduc complicațiile amigdalitei acute la aproape zero.

Cu toate acestea, părinții trebuie să fie atenți și responsabili, deoarece simptomele anginei sunt similare cu cele ale altor boli, adesea mai periculoase, cum ar fi difteria. În plus, durerea de gât în sine, mai ales cea cauzată de bacterii patogene, poate fi severă și poate duce la complicații grave. Părinții fac adesea greșeala de a crede că cauzele durerilor de gât la copii sunt legate de frig, de curenții de aer și de consumul de alimente sau băuturi reci.

Puroi în gât la copii. Factorii care contribuie la apariția durerilor la nivelul amigdalelor

Toți acești factori pot contribui la apariția durerilor de gât la un copil, dar cauzele reale ale bolii sunt virusurile care provoacă dureri în gât la un copil în majoritatea cazurilor (gripa și alte virusuri respiratorii, virusurile herpes simplex, Epstein-Barr, citomegalovirus). De asemenea, multe bacterii (grupul streptococului), pot provoca amigdalita în aproximativ 15-30% din cazuri.

O anamneză și teste corect colectate îi vor permite medicului dumneavoastră să fie sigur de ce tip de durere în gât are copilul dumneavoastră și să prescrie în timp util un tratament eficient pentru durerea de gât a copilului dumneavoastră.

Amigdalita, indiferent de cauză, are simptome comune: debut brusc, febră (care poate fi mare), dureri de gât, greață (uneori cu vărsături). Copiii cu dureri în gât pot prezenta și semne de intoxicație generală, cum ar fi dureri de cap, slăbiciune, oboseală, dureri musculare și dureri de oase.

Copiii cu vârsta de până la trei ani și mai puțin fac doar dureri de gât virale, amigdalita bacteriană este aproape inexistentă la această vârstă. Părinții copiilor foarte mici nu trebuie să se îngrijoreze de amigdalita bacteriană. Amigdalita purulentă la un sugar este rară, deoarece natura bolii este în principal virală.

Diagnosticul și tratamentul anginei pectorale. Remedii recomandate de medici

Pentru diagnosticarea și tratamentul eficient al anginei la copii, cel mai bine este să vizitați un medic la clinică sau să faceți o vizită la domiciliu dacă copilul are febră. Diagnosticul poate fi pus de un medic pediatru sau de un medic ORL pe baza tabloului clinic. Medicul poate sugera, de asemenea, un test rapid pentru streptococul patogen (cea mai frecventă cauză a durerilor de gât bacteriene). În unele cazuri, este necesară și o analiză generală de sânge.

Durerea de gât bacteriană poate fi tratată numai cu antibiotice prescrise de medic. Cursul standard de terapie cu antibiotice este de 10 zile. Tratamentul ameliorează disconfortul destul de repede, copilul se simte mai bine și deja la o zi după administrarea antibioticului copilul nu mai este contagios pentru ceilalți. Totuși, acesta nu este un motiv pentru a întrerupe tratamentul.

Trebuie să știți că amigdalita cauzată de streptococul beta-hemolitic poate duce la apariția de puroi în gât la copii. Prin urmare, este foarte important să tratăm amigdalita corect și la timp. Amigdalita virală nu necesită tratament cu antibiotice sau medicamente antivirale speciale. De obicei, boala dispare de la sine și necesită doar un tratament simptomatic.