Puroi în gât: Cauze, afecțiuni, tratament

de: BZI.ro
13:38, 21 mai 2021

Acumularea de puroi în gât poartă denumirea de abces periamigdalian. Puroiul în gât nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al altor boli, precum amigdalita sau faringita.

Prezența puroiului în țesuturile gâtului poate provoca durere, dificultăți la înghițire sau la vorbire și, în unele cazuri, chiar probleme respiratorii.

Amigdalita este o boală contagioasă, des întâlnită la copii, care se manifestă prin infectarea sau inflamarea amigdalelor palatine. Aceasta se recunoaște după durerea înțepătoare de la nivelul gâtului, amigdalele devenind roșii și mărindu-și volumul și având puncte albe cu puroi.

Faringita este inflamația faringelui, aflat în partea din spate a gâtului. Faringita poate provoca, de asemenea, zgârieturi în gât și dificultăți la înghițire.

Puroi în gât: Care sunt principalele cauze

Prezența puroiului în gât se manifestă printr-o durere puternică, febră și slăbiciune. Alte simptome ale prezenței puroiului în gât includ durere la înghițire, frisoane și, în unele cazuri, voce răgușită.

Puroiul în gât poate fi cauzat de inflamația amigdalelor sau a faringelui. Aceste afecțiuni pot fi cauzate de răceli puternice, gripă și alte infecții bacteriene. Consumul excesiv de zahăr, produse din făină albă, cafea, ceai și condimente ar putea favoriza, de asemenea, apariția puroiului în gât.

Faringita streptococică este provocată de un tip de bacterii numit streptococ beta-hemolitic de grup A (SBHGA).

Îmbolnăvirea de faringită streptococică se face prin contactul direct cu o persoană bolnavă. Boala se poate răspândi mai rapid în cazul persoanelor care se află în colectivități.

Tratament pentru puroi în gât

În cazul în care ai puroi în gât, trebuie să mergi la medic deoarece problema necesită tratament. În asemenea cazuri, se recomandă medicamente antinevralgice care te ajută să scapi de durerile de cap și de febră, în timp ce antibioticele luptă cu infecțiile bacteriene. Nu este recomandat să luați antibiotice fără să fi consultat întâi medical.

De precizat că antibioticele nu sunt utile dacă puroiul din gât este cauzat de o infecție virală, ci doar dacă este cauzat de o infecție bacteriană.

În situația în care puroiul în gât este o problemă recurentă, e posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor, intervenție numită amigdalectomie. Procedura este relativ simplă, însă puroiul poate fi îndepărtat și prin drenaj, o intervenție mai puțin invazivă. Drenarea puroiului presupune introducerea unui ac în abces și extragerea acestuia cu ajutorul unei seringi.

Până să ajungi la medic, poți apela la gargara cu apă sărată, care ajută la ameliorarea durerii în gât. Indicat este să faci gargară de cel puțin trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese. Medicii recomandă în cazul amigdalitei sau faringitei evitarea consumului de băuturile alcoolice, cafeaua sau alte produse care conțin cofeină.

Dacă nu este tratat la timp, puroiul în gât poate genera complicații serioase, precum obstrucția căilor respiratorii, infecție bacteriană în maxilar, gât sau piept, infecție în sânge sau chiar deces. Complicații apar frecvent la persoanele care suferă de diabet zaharat sau alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.

Pentru a preveni puroiul în gât, este recomandat să evitați mediile aglomerate, în care se pot afla mai multe persoane bolnave. În plus, hidratarea trebuie făcută corect și redus zahărul din alimentație.