Pungă de puroi pe gingie: Tratament pentru abcesul gingival

de: BZI.ro
10:13, 27 oct. 2021

Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice și reprezintă un proces inflamator în care o pungă umplută cu puroi se formează lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. În momentul în care se formează acea pungă de puroi pe gingie, trebuie să știi ce tratament trebuie aplicat pentru a scăpa de această problemă.

Apariția abcesului denatr este cauzată de o bacterie, de formarea plăcii bacteriene, de particule alimentare, sau carii dentare ce cauzează infecţii în interiorul gingiei. În cazuri rare, abcesul gingival este un simptom al cancerului oral.

În funcţie de locul în care apare abcesul dentar, acesta poate fi gingival, atunci când este pee linia gingiilor, periapical, la nivelul rădăcinii dintelui și parodontal când este în ţesuturile care susţin dinţii.

Pungă de puroi pe gingie: Care sunt simptomele abcesului gingival

În puține cazuri, abcesul gingival poate să nu aibă niciun simptom. În marea majoritate a cazurilor acestea sunt dureroase. Atunci când apare durerea este primul semn că aveţi un abces.

Alte simptome ale abcesului gingival pot fi pariția respiraţiei urât mirositoare, anumite sângerări în zona afectată, urme de puroi sau gingii umflate. De asemenea, dacă abcesul a difuzat în zonele învecinate, poate să apară dureri în ureche, o sensibilitate la cald sau rece, stare de ameţeală sau febră.

În cazul în care abcesele sunt mai mari, poate să apară tumefierea obrazului sau a feței în partea corespunzătoare acestuia.

Pungă de puroi pe gingie: Tratament

Persoanele care acuză simptomele unui abces gingival trebuie să meargă la un consult la medicul stomatolog. Acesta va examina vizual cavitatea orală, dar poate recomanda și o radiografie dentară. Având în vedere cauza exactă ce a dus la apariția abcesului, dar și de tipul acestuia, medicul va stabili care este tratamentul.

Până să ajungă la medic, persoanele  care suferă de abces gingival pot apela la medicamente pentru calmarea durerii, cât și la antiinflamatoare. De asemenea, pot pune niște comprese cu apă rece sau cu gheață, pe obrazul dureros.

Tratamentul abcesului gingival presupune eliminarea infecției și ameliorarea durerii. În unele situații poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție.

Medicul stomatolog poate planifica tratamentul pe baza gravității infecției și a tipului de abces. În cele mai multe cazuri, terapia unei astfel de patologii presupune deschiderea pungii și drenarea puroiului cu curățarea zonei afectate cu soluție salină.

Pe urmă, medicul va face un tratament de canal, prin îndepărtarea pulpei infectate, aplicarea de soluții medicamentoase în canal, și sigilarea etanșă a canalului.

În cazul în care dintele este grav deteriorat, medicul stomatolog poate recomanda extracția dintelui. Dacă infecția țesuturilor este extinsă, medicul prescrie antibiotice pentru a opri infecția. În situația în care cauza infecției este un corp străin care a intrat în gingie, medicul o va îndepărta și va trata zona afectată.

Chiar dacă punga cu puroi s-a deschis deja și a drenat, trebuie neapărat să consultați un medic pentru a exclude posibilele complicații. Fără tratament, procesul infecțios se poate răspândi la maxilar, gât, cap și chiar creier. În unele cazuri, răspândirea unei astfel de infecții în tot corpul poate duce la dezvoltarea septicemie.