Punctul intermodal din zona industrială va fi gata la începutul anului viitor. Cei care vin din Tomești nu vor mai avea scuze să nu folosească transportul în comun. Acesta face parte din cadrul unui proiect în valoare de peste 4,6 milioane de euro

de: George Popa
02:00, 25 nov. 2021

Punctul intermodal din zona industrială a orașului face parte din cadrul unui proiect intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”. Valoarea proiectului se ridică la suma de 4.668.715 euro. Punctul intermodal va fi gata, cu tot cu dotări, la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Acest punct intermodal va fi folosit în special de cei care vin din Tomești și doresc să ajungă în oraș. Din punctul intermodal vor pleca tramvaie către punctele principale de interes din oraș, cum ar fi: Copou, Dacia și zona Gării

Punctul intermodal face parte din proiectul de modernizare a transportului public ieșean. Punctul intermodal ar fi trebuit să fie gata în luna octombrie a acestui an, dar, din cauza pandemiei, termenul a fost amânat. Acum se preconizează că punctul intermodal va fi gata cu tot cu dotări la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor.

„Punctul intermodal din zona industrială a Iașului va fi gata la sfârșitul lunii ianuarie 2022 cu tot cu dotări. Fără dotări, acesta va fi gata în decembrie 2021. Noi vom grăbi cât putem de mult funcționalitatea lui”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Punctul intermodal va veni în ajutorul locuitorilor din afara municipiului Iași și mai ales al celor care locuiesc în comuna Tomești. Din punctul construit în zona industrială se vor face legături în zonele de interes ale orașului, cu ajutorul tramvaielor.

„În punctul intermodal din zona industrială a Iașului pot opri toți călătorii din Tomești sau din cursele județene care trec prin acel loc. De acolo vor putea lua tramvaiele către Dacia, zona Gării sau centru. În acest fel dorim să descurajăm, pe cât posibil, mersul cu mașina personală și să le oferim ieșenilor o alternativă pentru a călători prin oraș”, a declarat Cristi Stoica, directorul general al Companiei de Transport din Iași (CTP).

CTP are noi trasee pentru localitățile din jurul Iașului.

Ce tronsoane vor fi mai fi vizate în cadrul acestui proiect

Acest proiect mai presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. În cadrul proiectului vor fi modernizați în total 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora vor fi amenajate șapte stații de tramvai și o stație intermodală cu o suprafață de 120 de metri pătrati.

De asemenea, vor fi refăcute trotuarele pe o suprafață de 5.184 de metri pătrați, spațiile verzi pe o arie de 6.079 de metri pătrați, urmând a fi realizată și reabilitarea carosabilului pe o distanță de 325 de metri. Proiectul a inclus și construirea unor piste pentru bicicliști. Contractul de lucrări este executat de asocierea firmelor Conest SA Iași cu Mari Vila Com SRL București.

Ce alte modernizări au mai fost făcute la CTP Iași

În stațiile dedicate mijloacelor de transport public din Iași au fost instalate panouri digitale informative. Chiar la începutul lunii noiembrie 2021, conducerea Companiei de Transport Public (CTP) a semnat un contract în valoare de 100.000 de euro pentru achiziționarea a 50 de panouri informative. Panourile vor fi montate începând cu stațiile din centrul orașului.

„Montarea noilor panouri informative va începe din centrul orașului către periferie. După ce toate stațiile din centru vor beneficia de aceste panouri inteligente, se va începe treptat montarea lor spre periferia orașului. Criteriile de alegere a stațiilor prioritare sunt aceleași ca și până acum, în sensul că au prioritate stațiile cele mai aglomerate și stațiile care sunt tranzitate de un număr mare de mijloace de transport”, a declarat recent Cristian Stoica, directorul Companiei de Trasport Public Iași.

Proiectul de modernizare a stațiilor CTP face parte din strategia de transformare digitala a Iașului, Primăria fiind parteneră în programul „Digital Cities Challenges”, derulat de către Comisia Europeană. Proiectul a fost lansat la începutul anului trecut. Până la începutul lunii noiembrie au fost modernizate peste 30 de stații din municipiul Iași. Cu toate că CTP modernizează din ce în ce mai mult stațiile și mijloacele de transport, încă apar unele probleme. Călătorii sunt nemulțumiți de acestea.

Ieșenii pot verifica timpii de așteptare și pe telefon

CTP continuă seria de acțiuni pentru digitalizarea transportului în comun, digitalizare care a început odată cu instalarea panourilor electronice în stațiile de transport public. CTP pune la dispoziția călătorilor aplicația de mobil „Tranzy”. Cu ajutorul acestei aplicații, cetățenii care circulă cu mijloacele de transport în comun pot obține informații în timp real despre: timpii de sosire a mijloacelor de transport în stație, indicații despre traseele de transport disponibile și stațiile prin care acestea trec, stațiile din proximitate și oferă variante pentru destinația vizată și despre devierile de traseu, intervențiile sau blocajele din trafic.

Această aplicație este realizată sub forma unui ghid de călătorie urbană disponibil pe telefoanele mobile inteligente. Aplicația are în vedere, pe viitor, atât includerea mijloacelor alternative de deplasare, biciclete, trotinete electrice și așa mai departe, precum și posibilitatea achiziționării de bilete și abonamente direct din aplicație.