Punct de atracție pentru ieșeni! Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000” a început. Care sunt cele mai căutate obiecte și prețurile la produsele expuse – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 26 iun. 2021

Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”, anul acesta, are loc în Parcul Copou. Acesta a demarat ieri, 25 iunie 2021. La această manifestare participă meșteri din cele mai importante centre de olărit din țară, precum și din Republica Moldova sau Regiunea Cernăuți – Ucraina. Organizator principal este Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Acesta va dura până mâine, duminică, 27 iunie. Programul de astăzi, sâmbătă, 26 iunie, este între orele 8:00 – 22:00 – desfacerea și prezentarea produselor; duminică, 27 iunie, orele 8:00 – 21:00 – desfacerea și prezentarea produselor; ora 21:00 – închiderea Târgului

Dacă în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, unul din celebrele evenimente derulate la Iași a fost anulat, în 2021 acesta a revenit. Este vorba despre Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”. Acesta are loc în Parcul Copou, a început ieri, 25 iunie, și se va încheia mâine, duminică, 27 iunie 2021. La această manifestare participă meșteri din cele mai importante centre de olărit din țară, precum și din Republica Moldova sau Regiunea Cernăuți – Ucraina. Organizator principal este Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.

La ediția din acest an sunt prezenți peste 120 de meșteri din: Argeș, Bistrița, Cătămărăști Deal și Dorohoi – Botoșani, Corund și Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voinești, Iași, Baia Mare – Maramureș, Măldăeni – Teleorman, Horezu și Lungești – Vâlcea, Satu Mare, precum și din Chișinău, Nisporeni, Drochia, Iurceni – Republica Moldova și din regiunea Cernăuți – Ucraina. Ediția se va desfășura după următorul program: astăzi, sâmbătă, 26 iunie, orele 8:00 – 22:00 – desfacerea și prezentarea produselor; duminică, 27 iunie, orele 8:00 – 21:00 – desfacerea și prezentarea produselor; ora 21:00 – închiderea Târgului.

Care sunt punctele de atracție și prețurile la produsele expuse la Târgul „Cucuteni 5000”

Pe de altă parte, punctele de atracție și prețurile la produsele expuse la Târgul „Cucuteni 5000” sunt variate și pentru orice buzunar. Spre exemplu, urciorul – un vas de lut, cu toartă și cu gâtul strâmt și lunguieț, folosit pentru a depozita și pentru a turna diverse lichide, are prețuri cuprinse între 5 și până la 50 de lei, în funcție de mărime. Oala din lut tradițională, cu capac, cu două toarte și care poate fi folosită în special la păstrarea alimentelor sau prepararea la rece, poate fi achiziționată de la târg la prețuri de la 5 la 10, 20 sau 35 de lei.

De asemenea, sunt expuse și străchini, oale de sarmale, obiecte de decor, oale de diverse forme, recipiente tradiționale pentru lapte, borș sau apă, chiupuri. La acestea, prețurile variază între 30 si 200 lei, piesele reprezentând opere de artă unicate. La ele, timpul de lucru depinde de mărimea obiectului, durează de la 3 zile până la 12 zile pentru un vas de dimensiuni mai mari.

„Cucuteni 5000” are drept scop promovarea și stimularea meșteșugului străvechi al olăritului

Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000” atrage meșteri olari din importante centre de ceramică ale țării și din Republica Moldova sau Ucraina, având ca scop promovarea și stimularea acestui meșteșug străvechi. Târgul de la Iași se impune an de an prin participarea unui număr însemnat de meșteri, care păstrează nealterată ceramica tradițională, prin frumusețea, varietatea și calitatea exponatelor, acordând totodată o mare atenție promovării tinerilor olari. Meșterii expun creații, care sunt scoase la vânzare, realizate prin metode vechi.

Dincolo de cele ornamentale, aceștia vin și cu o varietate de obiecte care au o utilitate practică. Mai mult, fiecare dintre etapele evoluției umane se regăsește și astăzi în mod direct sau indirect în meșteșugurile tradiționale românești, în modelajele și pictura care individualizează obiectele din lut și ceramică. Multe dintre acestea conțin simboluri transmise din generație în generație, ele putând să ducă pe firul istoriei adevărate povești despre felul de viață al oamenilor, al relațiilor dintre ei, al credințelor, obiceiurilor și temerilor lor. Toate acestea vor fi evidențiate la Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni 5000”.