Pulberea de drobita regleaza tiroida. Vezi si alte modalitati de utilizare a plantei

de: BZI.ro
22:13, 10 iul. 2015

Drobita (Genista tinctoria) este o planta intalnita prin fanete, mai putin cunoscuta ca plante medicinala. In urma cu jumatatea de secol era extrem de folosita in satele de la munte, pentru vopsirea lanii, deoarece contine niste pigmenti vegetali extrem de puternici.

Indicatiile terapeutice ale drobitei

Ca si la alte ierburi, puterea tamaduitoare a drobitei se afla in dozaj. In cantitati mici, de pana la 8 grame pe zi, regleaza hormonii, este un antiinflamator general si un drenor hepatic foarte bun. Administrata in doze de peste 10 grame pe zi, floarea de drobita devine un detoxifiant intens, care provoaca varsaturi si accelereaza puternic tranzitul intestinal. Iata cateva modalitati de utilizare a drobitei:

1. Pulbere
In hipertiroidie si contra inflamatiilor splinei se administreaza pulberea de parti aeriene inflorite, cate 3 lingurite rase pe zi. O cura dureaza 2 luni, urmate obligatoriu de trei saptamani de pauza.

2. Infuzie
Infuzia de drobita se obtine prin oparirea a 2 linguri de planta uscata si maruntita sau 5 linguri de planta proaspata, cu jumatate de litru de apa clocotita. Dupa ce se pune apa peste planta, se lasa sa fiarba 2 minute, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Se administreaza 2-4 cani pe zi, in caz de toxiinfectie alimentara, de otravire (ca masura de prim ajutor), de indigestie cu fermentatie. In doza mare, aceasta infuzie provoaca accese de voma si diaree, ajutand la golirea rapida a tubului digestiv de materiile toxice.

Drobita stimuleaza secretia gastrica