Psoriazis la unghii. Manifestările bolii și terapia recomandată de medici
Psoriazisul unghiilor este una dintre cele mai severe forme ale bolii cronice cutanate psoriazis. Adesea, psoriazisul unghiilor există în tandem cu artrita psoriazică. Psoriazisul unghiilor este destul de rar, afectează plăcile unghiilor de pe mâini și picioare, uneori psoriazisul afectează și pielea din jurul unghiilor.
Cauzele psoriazisului unghiilor sunt slab cunoscute. Cu toate acestea, se știe că ereditatea și particularitățile psihicului și sistemului nervos al pacientului joacă un rol semnificativ. Există mai multe tipuri de psoriazis al unghiilor. Manifestările psoriazisului unghiilor depind de subspecia bolii. Onichia psoriazică poate fi ușor de recunoscut prin numeroasele depresiuni de pe unghie, asemănătoare cu gropițele unui degetar. Onicoliza se caracterizează prin separarea completă sau parțială nedureroasă a plăcii unghiei de unghie. În cazul onicodistrofiei, unghiile se desprind și devin tulburi și sfărâmicioase. Erythema podnarum psoriatica este o formă de psoriazis în care hemoragiile apar ca puncte sau pete roșii sub unghiile pacientului.
Cum poți face diferența dintre psoriazis la unghii și ciupercă?
În plus față de depresiuni, efectul psoriazisului asupra unghiilor este de a schimba textura unghiilor și de a forma linii de Bo-Rail. Structurile de susținere a unghiei slăbesc, ceea ce duce la o sfărâmare a unghiei. De asemenea, poate exista o îngroșare a plăcii unghiilor datorită apariției unei infecții fungice în psoriazis.
Simptomele ciupercii unghiilor de la picioare și ale psoriazisului sunt dificil de distins unul de celălalt, așa că este important să acordați atenție detaliilor. Ciuperca unghiilor se caracterizează printr-o întunecare a patului unghial și o deformare progresivă a plăcii unghiei. Unghiile devin fragile, cu un miros neplăcut pronunțat. Ciuperca unghiilor este mai des localizată pe unghiile de la picioare decât pe cele de la mâini, iar în stadiul inițial apare ca o pată albă pe placa unghiei.
Unghiile psoriazice se desprind de pe patul unghial și pot apărea infecții. De asemenea, psoriazisul se caracterizează prin formarea de excrescențe sub unghie, care determină ridicarea unghiei, care poate fi însoțită de durere și mâncărime. Psoriazisul plăcii unghiilor apare mai ales la persoanele cu psoriazis general și afectează unghiile de la mâini mai des decât unghiile de la picioare.
Cum se tratează afecțiunea. Medicamente topice pentru vindecarea disconfortului
Controlul psoriazisului unghiilor nu este o sarcină ușoară, deoarece întreaga suprafață a unghiei este afectată. Opțiunile terapeutice includ atât remedii interne, cât și externe. Cel mai frecvent tratament pentru psoriazisul unghiilor este utilizarea topică a glucocorticosteroizilor.
Acestea sunt disponibile sub formă de unguente, creme, emulsii și lacuri de unghii. Este suficient să le aplici o dată sau de două ori pe zi pe unghiile afectate de psoriazis. Dacă aveți simptome precum îngroșarea, deformarea unghiilor, separarea patului unghial, injecțiile cu corticosteroizi vă pot ajuta. Următoarele medicamente sunt utilizate pentru a elimina inflamația și, de asemenea, pentru a încetini producția de celule cutanate în exces.
Pentru a scăpa de psoriazis la unghii, medicii recomandă versiuni artificiale ale vitaminei D. Printre acestea se numără calcipotriene, calcipotriol, calcitriol care ajută la reducerea grosimii unghiilor și a acumulării de celule sub unghii. Retinoidul Tazarotene pentru aplicare locală în prezența unghiilor decolorate și a separării patului unghial. De mare folos este și unguentul antiinflamator Anthralina, care ajută la încetinirea producției de celule cutanate în exces.