Psihologii avertizează! Fenomenul de bullying capătă proporții devastatoare în rândul elevilor și tinerilor din Iași
Specialiștii și psihologii din Iași arată că bullying-ul capătă proporții devastatoare în rândul elevilor și tinerilor. Sfaturi pentru combaterea acestui fenomen în mediul on-line, pe rețelele de socializare, au fost precizate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. Ei menționează că, de cele mai multe ori, cyberbullying-ul este diferit de bullying-ul din viața reală, față în față, pentru că agresorul se ascunde în spatele ecranului, iar victima este vulnerabilă oricare ar fi aceea
Sfaturi pentru combaterea fenomenului de bullying în mediul on-line, pe rețelele de socializare, sunt transmise de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași. Asta pentru elevi și tineri. Cei de la CJRAE menționează că, de cele mai multe ori, cyberbullying-ul este diferit de bullying-ul din viața reală, față în față, pentru că agresorul se ascunde în spatele ecranului, iar victima este vulnerabilă oricare ar fi aceea.
”Bullying-ul on-line arată adesea diferit de bullying-ul care are loc prin interacțiunea față în față, în primul rând pentru că, indiferent unde s-ar afla, victima poate fi la dispoziția unui agresor ce se ascunde în spatele ecranului. Fiind un ”joc” foarte dăunător, este important ca fiecare copil să știe ce ar fi bine să facă dacă s-ar afla într-o astfel de situație”, arată oficialii CJRAE Iași.
Bullying-ul face ravagii în rândul elevilor și tinerilor din Iași
Astfel, printre sfaturile psihologilor și consilierilor școlari se arată:
”scrie agresorului un mesaj public, solicitându-i să se oprească. Inițial, ar putea fi suficient să îi ceri persoanei respective să nu te mai deranjeze. Dacă însă continuă, scrie un comentariu public pentru a-i transmite că nu ești de acord cu comportamentul lui. A face o postare publică și a ști că alți oameni vă pot citi comentariile l-ar putea face să se oprească. Ignoră-i mesajele răutăcioase. Dacă agresorul nu se oprește, ar fi bine să te abții de la a mai răspunde la postările, comentariile, mesajele sau apelurile lui. Nu poți controla ce fac oamenii din jur, ci doar modul în care reacționezi tu la ceea ce fac ei. Cyberbully-ii caută o reacție, așa că răspunsul tău nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Este mult mai probabil ca cyberbullying-ul să dispară dacă agresorul nu primește niciun răspuns”, arată aceștia.
Salvează dovezile de hărțuire cibernetică. Fără dovezi, cyberbullying-ul nu există!
Pe de altă parte, cei de la CJRAE Iași menționează:
”Salvează dovezile de hărțuire cibernetică. Fără dovezi, cyberbullying-ul nu există. Poți să faci o captură de ecran sau poți salva fiecare text, mesaj instant, postare pe rețelele sociale. Înregistrează ora și data la care a fost trimis fiecare mesaj. Blochează agresorul pe toate platformele online și pe telefon. Eviți astfel posibilitatea ca acea persoană să mai comunice direct cu tine. Spune-i unui adult de încredere că ești agresat cibernetic. Dacă ești tentat să lași problema să se rezolve de la sine, mesajul pe care-l va primi agresorul este că nu primește nicio sancțiune pentru comportamentul lui. Cere ajutorul adulților pentru a rezolva problema. Raportează agresorul furnizorilor de servicii și site-urilor de socializare. Hărțuirea cibernetică încalcă de obicei termenii și condițiile stabilite de site-urile de social media, furnizorii de telefoane mobile și alți furnizori de servicii. Furnizorul poate decide să sancționeze agresorul sau să-i șteargă contul ca urmare a raportării tale”.
Astfel, într-o lume contemporană ”mutată” on-line, fenomenul de bullying are din ce în ce mai multe efecte negative în rândul elevilor și tinerilor din Iași.