PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

de: BZI.ro
18:20, 21 feb. 2024

Liberalii au votat miercuri comasarea alegerilor şi listele comune cu PSD la europarlamentare, cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă, 2 abţineri.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis colegilor, în şedinţa partidului, că decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale are ca motivaţie faptul că va putea să asigure o prezenţă cât mai mare la vot şi, în plus, va anula riscul creşterii curentelor extremiste.

Europarlamentarul Vasile Blaga a afirmat că soluţia la care s-a ajuns este singura acceptabilă din acest moment.

„Putem să discutăm cât dorim, ce ne-am propus pentru organizaţii, cu toate deciziile pe care le-am luat, rămân în vigoare”, a spus el.

Gheorghe Falcă a spus la rândul lui că înntr-o negociere, întotdeauna trebuie găsit un compromis, „care să ne duca în situatia în care extremismul să nu conteze în România”.

Ce s-a stabilit:

– Alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale pe 9 iunie;

– Liste comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare;

– Candidaturi separate la locale, cu posibile liste comune în unele județe, pentru a crește șansele împotriva USR;

– Alegeri prezidențiale în septembrie;

– Alegeri parlamentare la termen, în decembrie.

Alegeri prezidențiale cu două luni mai repede, locale cu trei luni

Alegerile locale ar urma să se organizeze cu trei luni mai devreme, 9 iulie, în același timp cu alegerile europarlamentare.

Pentru alegerile europarlanentare se va forma o alianță electorală, PSD și PNL urmând să aibă liste comune, posibil deschise de o femeie.

La alegerile locale, cele două vor candida separat, excepție fiind județele unde USR are primari de municipiii și se află în topul preferințelor electoratului.Surpriza o reprezintă mutarea prezidențialelor din noiembrie în septembrie. Primul tur ar urma să fie organizat pe 8 septembrie, iar al doilea tur pe 22 septembrie. Mișcarea nu ar presupune însă și o comasarea cu parlamentarele, acestea din urmă urmând să se desfășoare la termen, pe 8 decembrie.

Nu există impedimente constituționale pentru mutarea prezidențialelor cu două luni mai devreme, însă timp de trei luni România va avea un președinte ales și un alt președinte în exercițiu. Cum președintele Iohannis speră să prindă o funcție la vârful UE, suprapunerea ar putea fi evitată.