PSD cere deschiderea școlilor: „Sub conducerea nocivă a lui Orban, școlile se închid pentru elevi, dar se deschid pentru alegeri“

de: Cristian ZAVASTIN
12:16, 06 nov. 2020

Reprezentanții Partidului Social Democrat au postat un mesaj pe pagina de Facebook a partidului prin care cer aplicarea modelului european pentru educație, și anume școli sigure și deschise.

„PNL a abandonat total educația! În viziunea PNL școală înseamnă cursuri online fără acces la internet și lecții predate la tv pentru cei care nu au acces la electricitate. Sub conducerea nocivă a lui Orban, școlile se închid pentru elevi, dar se deschid pentru alegeri! PSD cere aplicarea modelului european în educație: școli sigure și deschise!”, scriu reprezentanții PSD pe pagina de Facebook.

Cei mai mulți părinți vor deschiderea școlilor

Conform unui sondaj al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), 47,2% dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, iar 45,2% dintre ei consideră această decizie ca fiind una necesară,.

„Având în vedere rezultatele obţinute, FNAP consideră că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată, dar nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale inerente perioadei pe care o traversăm”, susțin reprezentanții Federaţiei Naţionale a Părinţilor.

Părinții cer dotarea unităţilor de învăţământ cu laptopuri/tablete pentru elevi şi cadrele didactice

La întrebarea despre măsurile care ar trebui luate de autorităţi pentru a elimina inechităţile apărute ȋn educaţie din cauza COVID-19, 63,8% părinţii sunt de părere că dotarea unităţilor de învăţământ cu laptopuri/tablete pentru elevi şi cadrele didactice ar trebui să primeze, 45,5% dintre ei cred că asigurarea conexiunii la internet pentru elevi şi cadrele didactice este o altă soluţie, 41,3% au menţionat crearea unor biblioteci virtuale cu lecţii înregistrate cu acces gratuit, iar doar 23% dintre părinţii repondenţi sunt de părere că o soluţie poate fi şi desfăşurarea de activităţi remediale peste vară sau atunci când situaţia epidemiologică o va permite.

Sondajul FNAP a fost realizat în perioada 2-5 noiembrie, pe un eşantion de 95.224 de respondenţi din Bucureşti – 31%, Braşov – 17.4%, Arad – 12.9%, Teleorman – 8.2%, Mureş – 7.4%, Iaşi – 5.2%, Neamţ – 4.8%.

OMS recomandă statelor ca școlile să rămână deschise

Ddirectorul OMS din Europa, Hans Kluge, recomandă statelor membre ca școlile să rămână deschise. Mai mult, directorul sfătuiește ca eforturile în lupta cu pandemia să nu se relaxeze.

Hans Kluge, directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru France Presse, că purtarea măștii de protecție și controlul strict al adunărilor ar putea duce la salvarea multor vieți.

”Observăm o explozie” a contagierilor cu ”un milion de cazuri suplimentare în numai câteva zile” în Europa şi ”vedem de asemenea mortalitatea crescând încetul cu încetul. Nu ne putem relaxa şi va fi o perioadă mai dificilă, trebuie să fim sinceri în această privinţă”, a spus Hans Kluge.

Școlile din Iași se închid de pe 9 noiembrie pentru 14 zile

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitare începând cu data de 9 noiembrie 2020. Elevii și cadrele didactice ar urma să-și desfășoare activitatea în mediul on-line.

„Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, Comitetul județean pentru situații de urgență (CJSU) a emis, astăzi, 4.11.2020, hotărârea prin care se suspendă cursurile școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru unitățile de învățământ de stat și particulare din municipiul Iași, începând cu data de 9.11.2020. În toate aceste unități, activitățile se vor desfășura exclusiv online”, se arată în comunicatul oficial transmis de ISJ.