PSD aprobă funcționarea lagărului de la Spitalul „Sf. Sava”, al lui Viorel Blăjuț, vicepreședintele ciumei roșii! Din cauza personalului insuficient, pacienții sunt sedați cu japca: „Seara îi lăsam sănătoși, iar a doua zi erau legume!” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 23 feb. 2023

Premierul României, Marcel Ciolacu, și alți membri importanți din stafful PSD, Marian Neacșu, vicepremierul României, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, Bogdan Balanișcu, secretar de stat PSD în Ministerul Mediului, s-au arătat îngroziți de situația în care trăiau pacienții din azilele groazei din Ilfov. Aceștia se fac însă că nu știu că în condiții la fel de dezastroase trăiesc și pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava”, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț, președinte executiv al filialei municipale PSD Iași. Pentru a-și asigura protecția, Viorel Blăjuț sponsorizează campaniile electorale ale partidului PSD și plătește chermezele membrilor din ciuma roșie, atunci când aceștia vizitează orașul. Știindu-se pus la adăpost, Viorel Blăjuț, vicepreședinte ciumei roșii, se laudă că nimeni nu-i poate închide spitalul atât timp cât are protecția membrilor partidului PSD, a premierului Marecel Ciolacu, vicepremierului Marian Neacșu și a lui Paul Stănescu. Cu toate că aparținătorii plătesc bani grei spitalului, din cauza lipsei de personal, pacienții internați la “Sf. Sava” nu doar că trăiesc în condiții greu de imaginat, ci sunt și sedați până când ajung niște legume

Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași fac tot mai multe dezvăluiri, care mai de care mai greu de crezut. Pacienții internați aici nu doar că ar trăi în condiții inumane, ci ar fi sedați până când ajung niște legume. Nesuportând să mai vadă cum oamenii sunt batjocoriți, mulți angajați aleg pur și simplu să demisioneze, în speranța de a nu fi părtași la aceste atrocități.

Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de Viorel Blăjuț, este o afacere cât se poate de profitabilă. Afaceristul își dorește să cheltuie cât mai puțin cu îngrijirea bolnavilor, pentru care aparținătorii plătesc 5.000 de lei lunar. Omul de afaceri ieșean își bate joc de angajații săi, care sunt extrem de prost plătiți și suprasolicitați, încât la rândul lor ajung să-și verse năduful pe pacienții pe care ar trebui să-i îngrijească.

La Spitalul “Sf. Sava”, pacienții sunt sedați până ajung niște legume

Pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt tratați ca niște animale. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau calmate, cum ar fi Haloperidol, care îi transformă până și pe cei mai activi în simple legume, care zac în paturi și nu mai au nici capacitatea de a ridica capul de pe pernă. Redactorii BZI au luat legătura cu un fost angajat al spitalului și i-au spus că ar vrea să interneze o bătrână. Fără a ezita, bărbatul le-a recomandat să se ferească de Spitalul „Sf. Sava” din Iași.

„Nu te îndemn să-ți aduci bunica aici. O s-o transforme în legumă. Dacă se descurcă singură, merge pe picioare și are activități pe lângă casă, nu te sfătuiesc să o internezi la «Sf. Sava». Le dau medicamente și îi face legume. Dacă e activă, să stea cuminte și liniștită. Eu am lucrat mulți ani acolo, până în luna decembrie 2022,  de asta am și plecat, nu mi-a plăcut că își bat joc de bătrâni.

Eu din cauza asta am plecat, eu mă apropiasem de bătrâni, eram sufletul lor, le cumpăram și mâncare, le cumpăram și pâine, am dat de la mine, Dumnezeu să mă ajute. Când vedeam că seara îi lăsam sănătoși, iar a doua zi, dimineață, erau legume… Nu ai cum. Noaptea le dau sedative, ca să nu mai știe ce e cu dânșii. Informațiile acestea sunt precise, ca să știi”, a spus un fost angajat al Spitalului „Sf. Sava” din Iași.

Aparținătorii îi plătesc lui Viorel Blăjuț bani grei, pentru ca rudele lor să fie umilite și maltratate

În aceste zile, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași se desfășoară o inspecție pentru ca unitatea medicală să primească acreditare. De aceea au fost aduse lenjerii noi, s-au dezinfectat și formolizat toate încăperile, s-au spălat geamurile, iar bolnavii au fost îmbrăcați cu pijamale noi.

În toate saloanele au fost montate lămpi UV, însă infirmierele susțin că acestea vor fi lăsate în funcțiune doar până trece inspecția pentru obținerea acreditării din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. În perioada inspecției, Viorel Blăjuț a dublat și numărul de infirmiere de pe fiecare etaj, de la o persoană la două. De asemenea, pacienții au fost tunși, spălați, le-au fost tăiate unghiile, totul pentru a da bine la inspecție. În restul timpului, aceștia rămân neschimbați și murdari timp de ore întregi.

În mod normal, unii pacienți nu au nici lenjerii pe paturi. Angajatele susțin că, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, nici storurile de la geamuri nu funcționează, iar, în timpul verii, pacienții stau într-o căldură dogoritoare, deoarece nu au aparate de aer condiționat. Infirmierele aerisesc încăperile doar câteva minute pe zi, după ce se spală pe jos, pentru a se usca rapid. În restul timpului, pacienții trăiesc într-un aer îmbâcsit care miroase a moarte. Pentru ca profitul să fie cât mai mare, pentru Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt achiziționați dezinfectați și produse de igienă de cea mai proastă calitate, marca ARO, din Metro.

Deoarece o singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină pentru ore întregi. Tot din cauza lipsei de personalul, dar și a dezinteresului, lenjeriile curate sunt depozitate lângă cele murdare și contaminate. Fără nicio noimă sunt depozitate și deșeurile, cele menajere aflându-se în același loc cu deșeurile biologice.

Cel mai probabil nu se respectă nici circuitele. Fiind pacienți neputincioși, aflați în imposibilitatea de a-și cere drepturile, angajații lui Viorel Blăjuț nu respectă nicio normă sanitară pentru că nu are cine să-i tragă la răspundere sau să-i sancționeze Deși aparținătorii plătesc 5.000 de lei pentru un loc în Spitalul „Sf. Sava” din Iași, pacienții sunt tratați ca niște animale.

Din cauza neglijenței personalului, ajung să facă escare, care nu sunt tratate așa cum ar trebui, confruntându-se cu dureri imense. Zilnic, le sunt schimbate doar pansamentele cu care le sunt acoperite rănile de pe trup.

Pacienții internați la spitalul lui Viorel Blăjuț, vicepreședintele  PSD Iași, suferă enorm din cauza lipsei de personal

Infirmierele de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași primeau, în anul 2022, salariul minim pe economie, adică 2.550 de lei, brut, la care se adăugau bonuri de masă, în valoare de 30 de lei pe zi. Din cauza veniturilor mici și a volumului mare de muncă, cele mai multe infirmiere rămân în spital doar câteva luni, iar mai apoi demisionează.

Pentru că de multe ori sunt etaje care rămân fără infirmieră, angajatele sunt forțate ca de 3-4 ori pe lună să vină la muncă din timpul lor liber. Pentru munca suplimentară, infirmierele primesc doar câțiva lei, sumele primite diferă de la persoană la persoană, multe suspectând că plata se face pe ochi frumoși pentru că au fost colege care au încasat și 450 de lei pe zi. Angajatele au mărturisit că niciodată nu li s-a explicat câți bani primesc pentru zilele muncite suplimentar.

În plus, banii sunt plăți la negru, scopul final fiind sporirea veniturilor lui Viorel Blăjuț. Deoarece primesc salarii atât de mici, angajații sunt frustrați, iar totul se răsfrânge asupra pacienților care ajung să fie prost tratați, înjurați și chiar maltratați. La angajare, nicio persoană nu beneficiază de protecția muncii, după cum susțin salariații. Managerul Didica Trofin le spune să meargă vizavi de spital, unde se află sediul Iașisting, care aparține tot lui Viorel Blăjuț, și să semneze documentele de protecția muncii.

Salariile de mizerie oferite de Viorel Blăjuț sunt împachetate în vorbe frumoase la angajare, unde li se promite majorarea salariului de la o lună la alta. Prima lună – 2.550 de lei, a doua lună – 2.650 de lei și tot așa. Asta este o altă minciună, dovadă că infirmiera cu cea mai mare vechime din spital, 13 ani, are tot salariul minim pe economie. Din cauza salariilor oferite în bătaie de joc, multe dintre persoanele care se angajează ca infirmieră la Spitalul „Sf. Sava” din Iași au vârsta peste 50 de ani și nu fac față volumului mare de muncă. O singură infirmieră are în grijă între 16 și 18 pacienți pe etaj.

Reporterii BZI l-au contactat pe Viorel Blăjuț, proprietarul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, pentru a comenta acuzațiile aduse de către angajați, însă acesta nu a dorit să mai comenteze situația.

„Nu mă mai deranjați pe mobil, poate fi oricine de la camera ascunsă. Întrebările pe care le aveți le puteți trimite pe e-mail”, a declarat Viorel Blăjuț.

Într-un spital privat care se vrea a fi „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, îngrijirea pacientului pe toate planurile”, pacienții sunt sedați, maltratați și prost îngrijiți. Pentru toate aceste umilințe, aparținătorii plătesc bani frumoși lună de lună.