Alte prevederi importante propuse
De asemenea, se mai are în vedere ca persoanele care nu pot face vaccinul și pot face această dovadă, testele să fie plătite de angajator ca mai apoi decontate de stat. Angajatorii din domeniul public vor avea o limită de 10 teste pe lună decontate de stat pentru o perioadă de maxim 2 luni de la data intrării legii în vigoare.
Se mai propune ca angajații care nu au certificat verde să li se suspende activitatea timp de 30 de zile cu posibilitate de prelungire, suspendare care va înceta în momentul în care angajatorul prezintă certificat verde sau face dovada vaccinului anti-COVID-19.
Vasile Dîncu dorește un certificat verde mai flexibil pentru angajați
De asemenea, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat faptul că este necesar impunerea unui certificat verde dar într-o variantă mai flexibilă decât cea propuse inițial în Senat, unde angajatorul să nu fie forțat să se angajeze.
„Ne dorim un certificat verde, dar o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat. Cea de la Senat exagera oarecum cu obligativitatea vaccinării. Modul cum a fost definit certificatul verde în țări europene, ca Franța, Germania, sau Italia de exemplu, în care este un pic mai flexibilă obținerea unui certificat verde”, a declarat acesta.
USR dorește impunerea certificatului verde la locul de muncă
De asemenea, tot astăzi, 10 noiembrie 2021, USR a venit cu propunerea unui amendament în care angajații să fie obligați să prezinte certificat verde. Astfel că, aceștia au timp 60 de zile pentru a se vaccina, timp în care pot efectua test pe banii statului. Amendamentul fiind valabil atât pentru angajații de la stat cât și pentru cei de la privat.
”USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact. Din acest motiv, USR va cere în Legislativ aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat.
Vom depune această prevedere la Camera Deputaților sub forma unor amendamente la forma proiectului legislativ, care a trecut recent prin Senatul României”, se arată într-un comunicat USR.