Psaltirea Maicii Domnului, Catisma 1. Cum să te alături corului îngeresc prin rugăciune

de: Ciornei Paul
15:15, 19 sept. 2024

Ce este Psaltirea Maicii Domnului și de ce este important să citim și să înțelegem Catisma 1? Află în rândurile următoare cum să te rogi către Maica Domnului pentru ajutor în toate.

Psaltirea Maicii Domnului nu este o carte canonică, ci mai degrabă o colecție de imnuri scrise în cinstea Preasfintei Fecioare Maria. Ce reprezintă Catisma 1 și de ce este important ca orice creștin să o citească?

Psaltirea Maicii Domnului, Catisma 1

De origine slavă, această psaltire a fost compusă de-a lungul timpului prin iubire față de Împărăteasa Cerului. Deși nu este inclusă oficial în cultul Bisericii Ortodoxe Române, mulți credincioși o citesc cu mare evlavie, considerând-o un sprijin spiritual în clipele grele ale vieții.

În mod tradițional, Psaltirea Vechiului Testament este cea mai cunoscută și citită dintre cărțile canonice. Aceasta cuprinde frământările sufletești și aspirațiile omului, motiv pentru care devine o carte de alinare pentru fiecare suflet „necăjit și dosădit”, după cum glăsuiește o vorbă veche. Părintele Calistrat Chifan explică faptul că Psalmii Vechiului Testament, care stau la baza imnografiei bisericești, sunt „insuflați de Duhul Sfânt”, iar Sfântul Vasile cel Mare subliniază că Psalmii au puterea de a alina, alunga răul, izgoni demonii, împăca pe cei învrăjbiți și umple inima cu Duhul Sfânt. Ei aduc binecuvântări și înalță sufletul la rugăciune.

Cum să te rogi Fecioarei Maria

Psaltirea Maicii Domnului este considerată un balsam pentru suflet, în special în momentele grele, de boală și neliniște. Psaltirea începe cu un imn de închinare către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, invitând credincioșii să se închine Fecioarei Maria, Împărăteasa Cerului: „Veniți să ne închinăm Împărătesei noastre, Născătoare de Dumnezeu…”. Acest prim paragraf dă tonul unei rugăciuni profunde și smerite, adresată Maicii Domnului.

Prima catisma a Psaltirii Maicii Domnului cuprinde opt psalmi, urmată de un tropar și o rugăciune către Fecioara Maria, în care credinciosul își mărturisește neputințele și păcatele: „Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, Doamna mea iubitoare de oameni, tu știi gândurile și faptele mele și neputința firii mele…”. Cuvântul „catisma”, de origine greacă, face referire la o rugăciune ce poate fi rostită șezând, aducând o stare de liniște și pace interioară.

În total, Psaltirea Maicii Domnului este împărțită în 20 de catisme, fiecare cuprinzând mai mulți psalmi, însumând un total de 150 de psalmi. În Psalmul 150, se înalță laude către Fecioara Maria, fiind numită „marea Doamnă”, „puternica Stăpână” și „Împărăteasa Cerului”. Credincioșii sunt îndemnați să o laude împreună cu „patriarhii și prorocii, apostolii și sfinții, mucenicii și mărturisitorii”, precum și „toți credincioșii” și „toată suflarea”. Astfel, Maica Domnului este cinstită ca apărătoarea și ajutătoarea grabnică a tuturor celor care o cheamă în rugăciune.

Psaltirea Maicii Domnului, în mod special Catisma 1, rămâne un sprijin spiritual profund pentru toți cei care o citesc cu credință, oferind atât alinare în momentele de necaz, cât și o cale de a te apropia de Dumnezeu prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria.