Protestele nu se opresc! A 35-a zi de manifestări ale angajaților ONRI. Managerul Beatrice Rancea nu-și dă demisia – FOTO/ VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
14:58, 10 dec. 2020

Angajații Operei Naționale Române din Iași protestează din nou. Se află în stradă de 35 de zile pentru a scanda demisia managerului instituției de cultură, Beatrice Rancea. Aceștia desfășoară manifestările din cauza abuzurilor săvârșite de manageul în funcție vis a vis de artiștii ONRI.

„35 de zile de protest. De două luni de zile protestăm, de pe data de 4 octombrie, din cauza abuzurilor săvârşite de managerul Beatrice Rancea. Începuturile manageriatului Operei Naţionale Romane din Iaşi. Doamna Vasilică Stoiciu Frunza a fost concediată prin reorganizare exact când a venit. Doamna Rancea nu a avut nevoie de consultanţi artistici, până şi firmele private se conduc cu consilieri. Bineînţeles după ce a fost concendiata, după un an, au reînfiinţat postul de consilier artistic. Scopul a fost să scape de această distinsă doamnă. Nu am primit nicio reacţie şi noi în continuare protestăm până ce această doamnă vă fi demisa sau poate va avea onoarea să-şi dea demisia pentru că lucrurile sunt clare. Am spus de atâtea ori. Ea ştie că nu o mai doreşte nimeni.

Este trist, după cum au o vorbă romanii „fură, dar mai fă şi ceva”. Sigur nu ne referim în cazul acesta, dar am să încerc să fac o analogie. Dacă acest manager ar fi lăsat oamenii în pace şi şi-ar fi văzut de treburile de manager vis a vis de finanţe şi altele nu cred că ar fi avut cineva o problemă şi am fi luat la puricat activitatea ei. Suntem indulgenţi, răbdători, blajini, dar când nu se mai poate, nu se mai poate. Reamintesc că este foarte grav că s-a permis aşa ceva. Vă mulţumesc încă odată pentru comentarii, distribuiri şi susţinere. Vă vom răsplăti însutit cu munca noastră artistică după ce acest dezastru va dispărea. Mâine vom fi aici, la aceeaşi oră”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul angajaților ONRI.

Dan Berihoi a susținut că este victima unei hărțuiri morale

Dan Berihoi a dat în judecată Opera ieșeană. Acesta a cerut ca instituția să fie obligată să ia toate măsurile pentru respectarea demnității în muncă și încetarea hărțuirii morale, fenomen numit în literatura de specialitate anglo-saxonă „mobbing”. De asemenea, reclamantul a solicitat obligarea Operei Naționale Române din Iași la plata unor daune morale în cuantum de 250.000 de euro și a cheltuielilor de judecată.

„Pe 20 octombrie 1998, a fost încheiat contractul individual de muncă dintre mine și Opera Națională Română din Iași pe durată determinată, respectiv de la 20 octombrie 1998 și până la finele stagiaturii 1998-1999, pe funcția de maestru balet. Pe 19 octombrie 1998, am formulat o cerere, în funcția de balerin solist, pentru aprobarea participării la un concurs, în vederea ocupării postului de maestru de balet. Am fost declarat admis pe funcția de maestru balet, obținând nota 9”, a relatat Dan Berihoi.

Reclamantul: „Pârâta are o atitudine ostilă față de mine!”

În același timp, Dan Berihoi a precizat că conducerea instituției are o atitudine ostilă față de el.

„Evaluarea mea profesională a fost făcută cu nerespectarea procedurii. Critica privind angajarea mea în 1998 pe postul de maestru balet este susținută și în continuare, deși, prin hotărâre judecătorească, s-a stabilit că aceasta este funcția pe care trebuie să o ocup și să-mi fie acordată posibilitatea de a-mi îndeplini atribuțiile specifice postului”, a susținut ieșeanul.