Protestele împotriva prețului crescut al carburanților continuă. Ieșenii ies din nou în stradă!

de: Pruna Gabriela
22:28, 14 iun. 2022

Creșterea prețului carburantului din ultima perioadă a dezlănțuit un șir de proteste în toată țara. Totul a început cu un grup pe Facebook al cărui număr de membri e în creștere, în prezent ajungând la 17.000. Adunați într-un singur loc, oamenii au început să se organizeze în grupuri mai mici focalizate asupra diferitelor localități, iar protestul a ajuns și în Iași. Astfel că protestele împotriva prețului crescut al carburanților continuă.

Prima mișcare de protest a avut loc în cursul zilei de miercuri, 13 iunie 2022, când mai multe mașini au ocupat benzinăria OMV din Păcurari. A fost vorba despre o întâlnire spontană în primele ore ale zilei.

Protestatarii amână plecarea din fața pompelor de alimentare cât de mult pot, spălând-și geamurile mașinilor

Protestele împotriva prețului crescut al carburanților continuă. Teama de noi scumpiri i-a scos în stradă

Prețurile mari ale carburanților sunt motivul protestului

În cursul zilei de marți, 14 iunie 2022, în urma discuțiilor purtate pe grupurile formate pe platformele de socializare, mai mulți cetățeni, nemulțumiți de continua creștere a tarifului combustibilului, s-au adunat, de data aceasta, în benzinăria Lukoil din apropierea Palas Mall pentru a protesta. Această scumpire a carburantului îi nemulțumește pe oameni deoarece transportul cu autoturismul personal le este indispensabilă, ei folosindu-se de acesta pentru a ajunge la muncă sau pentru a se deplasa cât mai rapid la diferite destinații. Totodată, teama multor cetățeni este că această creștere nu reprezintă decât începutul dintr-un val de scumpiri mai mari. Sunt îngrijorați că această mărire de prețuri a carburanților va atrage după sine mărirea prețului utilităților, produselor alimentare etc.

Ei consideră că doar ieșind în stradă și protestând se va putea schimba ceva, considerând majorarea prețurilor drept artificială.

„Am venit cu prietenul meu la protest pentru a schimba ceva în privința prețului motorinei și a benzinei. Am carnet de 3 luni de zile, sunt studentă și e destul de greu având în vedere prețurile care sunt”, declară Alessia Dobrin, protestatară.

Metoda de protest preferată constă în blocarea accesului la pompele de alimentare. Nemulțumiții alimentează carburant pentru o sumă infimă, mai puțin de 1 leu, își curăță geamurile de la mașină, activități menite să le prelungească timpul petrecut în fața stației de încărcare. În spatele fiecărei mașini se află o alta gata să îi ia locul, protestatarii ocupând astfel pe rând și de mai multe ori pompele.

„Alimentezi de 1 leu, stai la coadă. Restul persoanelor care vor vrea să alimenteze real nu o să poată din cauză că toate pompele sunt ocupate. Suntem cam 15-20, nu știu dacă mai sunt și alte puncte de protest”, spune Ciprian Asăvoaie, alt protestatar.

Întrebați ce părere au despre aceste manifestații, angajații benzinăriei au spus că nu au voie să declare nimic, deși se arătau cel puțin iritați de eveniment. În acest sens, la un moment dat, s-a iscat un conflict între un protestatar și un angajat Lukoil, când, al doilea, a început să-l amenințe pe primul că va suna la poliție.

Pentru a dovedi mersul la manifestație, mulți oameni postează poze cu bonul fiscal care face dovada achiziției de carburant în valoare de 10 lei sau mai puțin

Cum au început protestele

Protestele au fost în mare parte pașnice, dar au existat și mici conflicte între lucrătorii de la benzinărie și participanți

Având în vedere creșterea prețului combustibilului, mai mulți indivizi nemulțumiți au creat un grup pe Facebook pentru a putea discuta problema. Astfel, au ajuns la organizarea de proteste, fiecare județ creându-și de acolo un alt grup. Protestul în județul Iași a început prima dată luni, în data de 13 iunie 2022, când un grup de 8 persoane a ocupat benzinăria OMV din Păcurari. Încă destul de dezorganizați, doritorii par că se concentrează în jurul datei de 26 iunie pentru a lăsa timp tuturor să vină la protest.

Protestele se bazează, în principal, pe blocarea accesului la pompe, dar au mai fost propuse și alte metode precum refuzul de a folosi propriul vehicul timp de o săptămână, abandonul mașinilor în stradă sau achiziționarea de combustibil cu monede. Pentru a dovedi mersul la manifestație, mulți oameni postează poze cu bonul fiscal care face dovada achiziției de carburant în valoare de 10 lei sau mai puțin.

Astfel, protestele împotriva prețului crescut al carburanților continuă și astăzi. Rămâne de văzut cum va evolua situația.