Protestele angajaţilor ONRI continuă. Marius Aftaragaci: „Să sperăm că acest coşmar se va încheia”
Din păcate, angajaţii Operei Naţionale Romane din Iaşi şi-au început săptămâna cu proteste din nou în frig, din cauza faptului că nu au stabilit un program palpabil şi managementului defectuos al managerului instituţiei de cultură, Beatrice Rancea.
Artiştii din cadrul Operei ieşene protestează de 38 de zile împotriva abuzurilor săvârşite de managerul Rancea. Aceasta nu doreşte să-şi dea demisia şi continuă să ocupe funcţia chiar dacă nimeni nu o mai doreşte acolo.
„13 decembrie 2020, a 38 zi de protest. Peste două luni de zile şi bineînţeles pentru cine nu ştie, protestăm împotriva abuzurilor şi pentru demiterea managerului Beatrice Rancea. Un management care s-a dovedit cam ce tip de management este prin raporturi ale Ministerului Culturii, Curţii de Conturi şi chiar al primului ministru pentru activitatea pe care a avut-o de 1 an şi 8 luni la Bucureşti de management interimar. Rapoarte dezastruase şi cu toate acestea managerul este încă în funcţie”, a declarat Marius Aftaragaci.
Cine o ţine în funcţie pe Rancea?
Marius Aftaragaci, liderul angajaţilor ONRI, se întreabă cine este în spatele managerului Beatrice Rancea şi continuă să o susţină indiferent de ce abuzuri ar săvârşi împotriva artiştilor ieşeni.
„Nu putem să nu ne întrebam cum de se ţine de această funcţie şi pe ce bazează având aceste probleme grave, totuşi i se pare normal să stea în funcţie. Bineînţeles că unii susţinători îşi trag acest tupeu pentru că cineva susţine acest manager mai sus de ministrul Culturii. Îşi permite să rămână fără nicio jenă în funcţie şi toţi cei care ar trebui să observe lucrurile astea şi să le amendeze măcar că declaraţie publică, să nu mai vorbim de decizie politică şi administrativă. Stăm şi ne întrebam cine este în spate de nu pot face un gest normal.
O instituţie publică nu poate fi condusă prejudiciind banii statului, cetăţenilor. Acesta este doar unul dintre aspecte, nu mai vorbim despre ale prejudicii care se anchetează din alte puncte de vedere. De ce nu s-a luat o decizie? Noi la instituţie nu avem un program palpabil, clar şi nu avem nici din partea dragilor noştri colegi de la Secretariul Muzical care nu semnează programul pe care-l pun. Auzim tot feluri de zvonuri, sunt trecute înregistrări fără să se specifice nimic”, a declarat sursa citată.
Marius Aftaragaci: „Sper că acest coșmar se va încheia”
De asemenea, în intervenția sa publică, Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susținea că a mai auzit și văzut derapaje grave și în cadrul altor instituții de cultură și nu numai, din România, însă s-au luat măsuri în momentul în care acestea au fost expuse publicului larg. Însă, nu același final este și în cadrul instituției ieșene. Marius speră în continuare ca acest coșmar se va sfârși.
„Am văzut derapaje grave şi în alte instituţii şi după ce au fost expuse public s-au luat măsuri. Nu cred că cineva din interior sau din afară instituţiei se uită pe documente, pe faptele făcute la ONRI poate spune că „da, îmi doresc ca acest manager să continue. Să se mai facă achiziţii după bunul plac, să nu se ţină cont de nicio regulă, să aibă găuri în buget, sume care nu ies din rapoartele Curţii de Conturi, să mai prejudicieze statul”.
Să sperăm că acest coşmar se va încheia şi ne vom putea bucura de o atmosferă de lucru şi să punem artă pe primul loc, nu doar noi că artişti ci şi manamentul. Mulţumim tuturor pentru sprijin şi comentarii. Ne vedem şi mâine în jurul aceleaşi ore”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul angajaților ONRI.