Proteste masive, în București și Iași. Contabilii, economiștii și antreprenorii se împotrivesc abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive – UPDATE
Modificările fiscale din ultima perioadă scot în stradă contabilii, economiștii și antreprenorii. Mediul de afaceri din România se va reuni pe 8 iulie, în București, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive recente.
UPDATE: Au început protestele. Zeci de contabili, economiști și antreprenori din Iași sunt la București pentru a-și declara nemulțumirile.
Știre inițială
Protestul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, dorește să atragă atenția asupra eșecului continuu al statului român în relația cu contribuabilul și să solicite schimbări urgente și reale în politicile fiscale. Protestul va începe la 8:30, în Piaţa Victoriei, iar la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe, din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30. De asemenea, proteste vor fi în toată țara, inclusiv la Iași.
„Din Iași, pleacă 10-12 persoane la București. Facem și protest local, la Primăria Iași, între 10-11. Acolo, probabil, vor fi mai multe persoane din Iași. La București, vor fi 1.000 de persoane din toată țara. Trebuie să protestăm pentru că ne afectează toate schimbările legislative, ANAF-ul ne chinuie și nu putem lăsa situația așa”, susțin reprezentanții protestatarilor din Iași.
Proteste masive, în București și Iași
Potrivit organizatorilor protestelor, în ultimele luni, companiile românești au fost supuse unor schimbări fiscale frecvente și imprevizibile, care au generat incertitudine și dificultăți majore în gestionarea afacerilor. Realitatea este că modificările fiscale au loc, în medie, la fiecare două zile lucrătoare, iar această frecvență face imposibilă adaptarea corespunzătoare a planurilor financiare ale firmelor. Aceștia reclamă birocrația excesivă. Astfel, peste 60 de instituții au atribuții de control asupra companiilor, însă acestea nu oferă îndrumare și consiliere, ceea ce creează un mediu de afaceri ostil și dificil de navigat.
În ceea ce privește digitalizarea, studiile recente arată că 72 la sută din companii consideră că cerințele de raportare digitală sunt excesive și neclare, îngreunând activitatea zilnică și împiedicând dezvoltarea afacerilor. De asemenea, modificările legislative frecvente și impredictibile afectează planificarea pe termen lung și creează o stare de incertitudine în mediul de afaceri.
Ce solicitări au protestatarii?
Organizatorii protestelor solicită predictibilitate legislativă, respectiv stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum 6 luni înainte de implementare, pentru a permite firmelor să se adapteze. De asemenea, o altă solicitare este respectarea dialogului social și a transparenței decizionale prin implicarea reală a mediului de afaceri și a specialiștilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale, dar și simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declarațiilor redundante și a cerințelor birocratice inutile, care consumă timp și resurse valoroase. Organizatorii solicită oprirea abuzurilor fiscale prin asigurarea unui tratament echitabil pentru toate companiile și respectarea prezumției de nevinovăție în relația cu ANAF. Antreprenorii se tem că vine greva fiscală. Protestele din București și Iași se vor derula luni, 8 iulie 2024.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea