Proteste în piețele din țară: Piețarii sunt nemulțumiți de închiderea piețelor
Măsura închiderii piețelor cauzează nemulțumire în rândul comercianților și a producătorilor, proteste având loc la această oră în mai multe piețe din țară.
Câteva zeci de piețari care vând în Piața Iosefin din Timișoara s-au strâns în pentru a protesta împotriva măsurii Comitetului pentru Situații de Urgență. Piața Iosefin din Timișoara e acoperită, iar comercianții se văd nevoiți să stea acum în frig să vândă. Oamenii au vrut să meargă la Primăria Timișoara să protesteze și acolo, după ce primarul Dominic Fritz a decis ca aceștia să poată vinde la tarabe sau căsuțe.
Piețarii din Neamț protestează împotriva măsurii luate
Mai mulți piețeri din Piatra neamț s-au adunat în fața pieței central. Aceștia nu au mai venit cu marfa la piață, în schimb protestează, nemulțumiți de decizia luată de Guvernul Ludovic Orban.
„S-a luat o decizie fără să se țină cont că avem și noi familii. Bine că la super market-uri se poate merge în continuare, dar la piață, nu! E o bătaie de joc la adresa noastră, la adresa tuturor românilor, obligați să cumpere produse aduse din străinătate de super-market-uri. Noi trebuie să murim?!“, a spus un comerciant din Patra Neamț.
Protest și în piața din Brăila
La Brăila, zeci de producători şi comercianţi au participat duminică la un protest organizat în faţa Pieţei Mari din oraș, față de hotărârea luată de Guvern privind închiderea pieţelor care funcţionează în staţii închise începând de luni, 9 noiembrie.
Protestatarii reclamă faptul că măsura îi va aduce în pragul falimentului, având în vedere că, până acum au mers în pierdere, iar în această perioadă a anului, când urmau să aibă vânzări mai bune şi să îşi recupereze din pagube, sunt închişi fără nicio soluţie alternativă.
„În momentul în care a fost starea de urgenţă, pieţele nu au fost închise. Ne-am chinuit cu toţii, am ţinut angajaţii, aveam două ore de vânzare, am plătit chiriile, utilităţile. În momentul acesta, când, să fim sinceri, vânzările vor creşte, nu putem şi noi recupera din pierderile pe care le-am avut, lăsăm deschis doar supermarketul care vinde numai marfă de afară, iar producătorii români, care creează plus valoare pentru statul român, sunt închişi. Noi nu vom închide, să ştiţi. Noi, mâine dimineaţă, vom fi aici şi vom deschide. Aşteptăm poliţia să ne amendeze. Cât o să ne amendeze? O zi, două, cinci, o săptămână, o lună, dar noi nu vom pleca de aici”, a spus un producător care îşi vinde marfa în Piaţa Mare.
Ludovic Orban: „Nu se închid pieţele, se suspendă pe o perioadă de 30 de zile”
Premierul Ludovic Orban a declarat că măsurile privind suspendarea activității în piețele închise s-au luat pentru protejarea persoanelor vârstnice, vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. Mai mult, el a punctat și discuțiile privind găsirea unor soluții, de către primari, referitoare la posibilitatea producătorilor de a-și vinde marfa.
„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a declarat Ludovic Orban.