Proteste în fața Ministerului Muncii. Manifestanții sunt nemulțumiți de creșterea salariului cu doar 41 de lei
Sindicaliştii Cartel Alfa vor protesta, marţi, de la ora 10.00, în faţa Ministerului Muncii. Aceştia sunt nemulţumiţi de creşterea salariului minim cu doar 41 de lei net. Protestul are loc la doar câteva zile de la instalarea Guvernului Cîţu.
Sindicaliştii vor ieşi în stradă în mai puţin de două ore pentru a-şi striga nemulţumirile legate de anunţul Guvernului potrivit căruia, salariul minim pe economie va creşte cu 41 de lei net.
Sindicaliştii Cartel ALFA: ”40 de lei în plus nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală”
Oamenii spun că majorarea nu acoperă nici măcar cheltuielile pe care agajaţii le au lunar cu măştile de protecţie şi cu dezinfectantul, motiv pentru care astăzi, de la ora 10 vor începe protestele.
”Suntem dezamăgiţi de această decizie şi considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci. 40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. (…) Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ (…) decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor”, se arată în comunicatul de presă transmis de Cartel ALFA.
În acest moment în faţa noastră sunt aproximativ 1,3 milioane de români care primesc lunar salariul minim pe economie. Vorbim despre un venit care de la 1 ianuarie va ajunge la 1.386 de lei.
Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA, a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit despre protestul care va începe în scurt timp.
”Vom respecta prevederile, legile legate de acest lucru şi vor fi 100 de persoane care vor păstra distanţarea şi purtarea măştii, deci măsuri de securitate normală. Vor fi vis-a-vis de Ministerul Muncii pe trotuar şi sperăm ca acest semnal să fie un prim semnal care să fie foarte bine înţeles de către Guvern, pentru că măsurile care vor fi luate în continuare demonstrează că Guvernul doreşte intrarea unui sistem de austeritate nejustificat, aruncând în spate lucrătorilor întregul efort, atât al crizei sanitare cât şi al crizei economice, ceea ce este inacceptabil.
Bogdan Hossu: ”S-a cerut salariul minim la 2.400 de lei”
Concret, s-a cerut salariul minim la 2.400 de lei, asta ar însemna o creștere pe net de 100 de lei și în același timp, ca toate unitățile care sunt băgate în sistemele de compensare, adică în schemele de ajutor de stat, pe următorii doi ani de zile, deci numai cele care cer acest ajutor ca atare, să nu mai difuzeze dividente și să facă reinvestiții în propriile întreprinderi pentru a consolida întreprinderea și a face competiivă și rezistentă la criza finaciară care se anunță.
Greva generală este mai complicată în România, pentru că necesită mai multe implicații, dar cel puțin o grevă generală pe sectoare de activitate va fi mult mai utilă decât o grevă generală în toate sectoarele de activitate simultan. Noi luăm în considerare acțiuni de stradă care vor avea o presiune continuă, mai ales că măsurile care vor fi luate vor implica, nu numai structurile pieței muncii, dar vor implica și restul societății civile. Vorbim despre sistemele de asistență socială, pensionari, etc.”, a anunţat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA.
Guvernul a anunţat luni că a decis majorarea salariului minim brut de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.