Proteste de amploare anunțate în București. Oamenii sunt nemulțumiți de pensii și salarii

de: Cristian Zavastin
10:37, 24 ian. 2021

Proteste de amploare au fost anunțate să aibă loc duminică, 24 ianuarie, în București. Oamenii au anunțat că vor protesta la adresa Guvernului Cîțu, la Palatul Victoria. Aceștia sunt nemulțumiți față de politica Executivului privind salariile și pensiile.

Protestele de amploare vor avea loc duminică și la Guvern, Președinție și ambasade.

De la ora 11.00 și până la ora 13.00 vor avea loc proteste de amploare în fața a 20 de instituții publice din România, în același timp. Este vorba despre Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, Administrația Prezidențială sau în fața Guvernului României sau chiar în fața sediului central al Partidului Național Liberal.

Proteste de amploare anunțate în București: Motivele sunt salariile și pensiile

Principalele nemulțumiri sunt legate de faptul că salariul minim pe economie ar trebui să crească în acest an, doar 41 de lei net, față de cel puțin 100 de lei cât cer marile federații. Oamenii sunt nemulțumiți și de pensii pentru că nici acum nu știu cu cât vor crește pensiile sau dacă vor beneficia doar de acea mică creștere, de 3%, adică o indexare cu inflația.

Oamenii mai cer și eliminarea acelei măsuri prin care salariile din sectorul public sunt înghețate în acest an la nivelul lunii decembrie a anului trecut. Aceste proteste de mâine au loc după un alt șir lung de proteste organizate în ultimele săptămâni în marile orașe din țară, în fața Prefecturilor sau chiar în fața Administrației Prezidențiale.

Proteste ale pensionarilor faţă de creşterea cu doar 3% a pensiilor

Pensionarii amenință cu proteste faţă de creşterea cu doar 3% a pensiilor în 2021. Procentul reprezintă aproximativ rata medie anuală a inflaţiei. Silvia Petre, preşedintele Asociaţiei de Pensionari Timiş, spune că propunerea de 3 % nu poate fi acceptată iar pensionarii vor rămâne în stradă cât va fi nevoie. Ea susţine că amânarea majorării pensiilor până la finalizarea procesului de recalculare echivalează cu un plan de exterminare a pensionarilor.

„Înţelegeam dacă se majorau pensiile cu 8%, cum s-a promis în campania electorală. Dar pentru faptul că nu se majorează şi nu se acordă nici inflaţia până în septembrie – octombrie, când vrea doamna ministru să dea, propun să rămână (banii, n.r.) pentru minister, poate mai face un vicepremier cu aceşti bani. Că la muncă ne ducem noi şi fără să ne trimită dânsa, pentru că suntem nevoiţi, pentru că la ora actuală nu se poate supravieţui. Gândiţi-vă la inflaţie, la ce preţuri sunt. Iarna nu a trecut şi mai aveam de plătit foarte multe. Pentru noi e dezastru. Iar propuneare anunţată de domnul Hossu, pensionarii nu o accept“, a declarat Silvia Petre.

Proteste și ale polițiștilor

Poliţiştii sunt nemulţumiţi de îngheţarea salariilor și au anunțat că au luat o deiczie dură. După ce au anunţat că vor fi permisivi, astfel că nu vor mai da amenzi decât în cazuri rare şi au ameninţat că vor interveni la urgenţele 112 în timpul maxim, acum anunţă că nu vor mai verifica persoanele care se află în izolare sau carantină la domiciliu din cauza COVID-19.

„Întrucât ședințele de dialog social purtate cu ministrul Bode și conducerea M.A.I. s-au dovedit a fi sterile, fără o finalitate care să se reflecte în eliminarea inechităților și a discriminării la care sunt supuși polițiștii, începând de ieri am intrat în a doua etapă din calendarul de proteste stabilit de comun acord cu celelalte sindicate“, a declarat Bogdan Bănică, preşedinte executiv Sindicatul Național al Polițiștilor din România.