Proteste de amploare ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, la Iași! „Guvernanții își bat joc de noi! Nu știu decât să fure!” GALERIE FOTO / VIDEO
Aproximativ 50 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au protestat ieri, timp de două ore, în fața sediului Prefecturii Iași. Polițiștii de frontieră și agenții din cadrul Poliției naționale, precum și agenții de penitenciare sunt nemulțumiți de hotărârea Guvernului de a „îngheța” salariile bugetarilor în acest an. „Nu cerem măriri de salarii, vrem doar să fie respectată legea și să se aplice. Noi avem salarii înghețate din 2009!”, au spus protestatarii
Proteste de amploare ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, la Iași! Aproximativ 50 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au protestat ieri, timp de două ore, în fața sediului Prefecturii Iași. Agenții din cadrul Poliției și al Poliției de Frontieră, precum și agenții de penitenciare sunt nemulțumiți de hotărârea Guvernului de a „îngheța” salariile bugetarilor în 2021.
La protestul care a avut loc începând cu ora 12:00, sindicaliștii au venit „înarmați” cu sirene, vuvuzele, steaguri și pancarte. Pe pancarte erau trecute mesaje precum: „Jos sclavia din Poliția de Frontieră Română!”, „Echitate salarială!” sau „Condiții de muncă decente!”
„Florin Cîțu, ești o rușine!”
Mai mult, un agent de Poliție a protestat cu lanțuri legate de glezne. Printre scandările care s-au auzit ieri în fața Prefecturii Iași s-au regăsit: „Florin Cîțu, ești o rușine!”, „Hoții! Hoții! Hoții!” sau „Rușine să vă fie!” Sindicaliștii au precizat ieri că protestează față de nedreptățile cu care se confruntă în aceste momente din cauza guvernanților și a premierului României, Florin Cîțu.
„În vreme de pandemie cu COVID-19, polițiștii au fost primii care au dat piept cu acest risc, acest pericol. Noi am fost în linia întâi! Vreau ca toată lumea să înțeleagă: noi nu cerem majorări salariale! Noi solicităm să fie respectată legea! Polițiștii, polițiștii de frontieră, agenții de penitenciare au avut înghețate salariile de vreo 3 ori până acum! Polițiștii iau salariile de la nivelul anului 2009! Nu vrem altceva decât să ne fie respectate drepturile!”, a declarat ieri Florin Zlate, lider al Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră – Iași.
Proteste de amploare după decizia de a „îngheța” salariile bugetarilor
De altfel, protestatarii au scandat mai multe lozinci îndreptate către politicieni și, mai exact, către Guvernul României. Aceștia au strigat că „politicienii nu știu decât să fure din banul public” și că „bani pentru salariile polițiștilor nu sunt, dar de furat se găsesc mereu”.
Amintim că, în ultima zi a anului trecut, zeci de angajați ai MAI au protestat, la rândul lor, în fața sediului Prefecturii Iași. Motivul a fost același: anunțul făcut de premierul Florin Cîțu privind „înghețarea” lefurilor bugetarilor. Atunci, Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) – filiala Iași, Sindicatul Manifest – Penitenciarul Iași, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) – filiala Penitenciar Iași, sindicate din Poliția Română și din Poliția Penitenciară, afiliate la Federația PUBLISIND, au precizat că protestează ca urmare a promovării Ordonanței de Urgență cu privire la măsuri fiscal-bugetare, care conține prevederi referitoare la „înghețarea” drepturilor.
„Protestăm pentru eliminarea inechităților salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, pentru un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum, precum și pentru condiții decente de muncă, organizând o acțiune comună de pichetare a Prefecturii Iași, ca o primă reacție la proiectul Ordonanței de Urgență privind înghețarea drepturilor salariale și a pensiilor militare de serviciu, pentru anul 2021, precum și privind creșterea penibilă, cu doar 41 de lei, a salariului minim (net) pe economie”, au afirmat atunci protestatarii ieșeni.
CNS Cartel ALFA declanșează acțiuni de protest
Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, la rândul său, declanșarea unui program de acțiuni de protest.
„Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile se vor desfășura etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie, și cuprind acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt politica de austeritate în domeniul salarizării, înghețarea unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66 la sută din productivitatea orară medie a UE, înghețarea creșterii pensiilor și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii, blocarea modificarii actualei legi a dialogului social”, au afirmat ieri cei de la CNS Cartel ALFA.