Proteste ale polițiștilor nemulțumiți de ultimele decizii ale Executivului în mai multe orașe. În Iași manifestanții s-au adunat în fața Prefecturii – Galerie Foto
Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) – filiala Iași, Sindicatul Manifest – Penitenciarul Iași, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) – filiala Penitenciar Iași sindicate din Poliția Română și din Poliția Penitenciară, afiliate la Federația PUBLISIND, ca urmare a promovării Ordonanței de urgență cu privire la măsuri fiscal bugetare, care conține prevederi referitoare la înghețarea drepturilor, PROTESTEAZA pentru eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, pentru un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum precum si pentru conditii decente de munca, organizand o acțiune comună de pichetare a Prefecturii Iași, ca primă reacție la proiectul Ordonanței de urgență privind înghețarea drepturilor salariale si a pensiilor militare de servicu, pentru anul 2021, precum si la cresterea penibila cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie.
Proteste identice se vor derula pe data de 31 decembrie 2020, în intervalul orar 10:00 – 12:00, în fața sediilor prefecturilor din țară, respectand limita maximă de participanti prevăzută de Legea 55/2020, precum si masurile de protectie in vederea prevenirii raspandirii noului tip de coronavirus. La pichetari participa grefieri, angajați din administratia publica sau asistenta sociala afiliati la Federatia PUBLISIND, din solidaritate cu actiunile sindicalistilor din politie si penitenciare dar si ca mesaj pentru guvernanti privind reactiile pe care le avem in vedere in anul 2021.
Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra si totodata la ponderarea deficitului bugetar, un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2 de mai bine de 8 luni cazand la datorie cu miile.
Deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care genereaza un volum de munca suplimentara imposibil de gestionat cat timp nu se fac incadrari corespunzatoare. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele si chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. Toate aceste deficiente la care se adauga lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă), culmineaza cu hotararea Guvernului de a suspenda aplicarea Legii nr 153/2017,adoptata pentru eliminarea etapizata a inechitatilor salariale existente.
Deciziile adoptate de Guvernul Câțu au generat mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului, aceasta serie de proteste organizata in ultima zi a anului 2020 fiind doar prima reacție a organizatiilor afiliate PUBLISIND si BNS. Incepand cu luna ianuarie 2021, PUBLISIND va face public calendarul de actiuni sindicale.
În situația în care nu se va da curs revendicările noastre, suntem nevoiți să declanșăm forme de protest după cum urmează:
Pichetarea prefecturilor în județe și a MAI în București (MAI/MJ-ANP);
Refuzul de îndeplinire a atribuțiilor care nu sunt prevăzute în fișa postului (verificare izolați, înmânare decizii de izolare/carantinare etc) (MAI);
Refuzul de efectuare a orelor suplimentare și a oricăror forme de continuitate (MAI/MJ-ANP);
Suspendarea activității, similar judecătorilor și grefierilor (MAI/MJ-ANP);
Efectuarea serviciului prin exces de zel, activitatea ce va afecta inclusiv activitatea penală a instanțelor de judecată (MJ-ANP).