Protestarii anunță un parlament din umbră în Hong Kong: „Democrația nu stă la mila Chinei!”

de: Cristian ZAVASTIN
11:47, 03 iul. 2020

Protestarii anunță un parlament din umbră în Hong Kong. Activiștii pro-democrație din Hong Kong plănuiesc să formeze un parlament în exil al metropolei după ce China a adoptat o nouă lege care încheie, practic, autonomia metropolei, relatează The Guardian.

Unul dintre inițiatorii acestei idei a unui parlament din umbră este Simon Cheng. Acesta susține că un astfel de parlament ar trimite Chinei mesajul că libertatea nu poate fi strivită. Simon Cheng a fost angajat în cadrul consulatului britanic din Hong Kong timp de doi ani. Cheng a fugit din Hong Kong după ce a fost bătut și torturat de poliția politică chineză. Ulterior, el a primit azil politic în Regatul Unit.

„Un parlament din umbră poate trimite semnalul foarte clar Chinei și autorităților din Hong Kong că democrația nu stă la mila lor. Vom realiza un grup care reflectă perspectivele poporului din Hong Kong”, a spus el.

Anterior, guvernul britanic condus de Boris Johnson a anunțat că va oferi o cale spre obținerea cetățeniei britanice tuturor rezidenților din Hong Kong cu statut special. În jur de 3 milioane de rezidenți ai fostei colonii ar putea beneficia de acest program.

Protestarii anunță un parlament din umbră în Hong Kong: Schimbări radicale după schimbarea legii

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong. Asta a dus la schimbări radicale ale modului de viaţă în Hong Kong după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani. Reprezentanții Beijingului susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine în Hong Kong.

Între timp, de la adoptarea legii, mai multe organizații de activism pro-democrație au anunțat că își sistează operațiunile în Hong Kong, dar că își vor continua activitatea în afara granițelor sale. Poliția a făcut și primele arestări după intrarea în vigoare a legii. Un bărbat a fost reținut pentru că ținea în mâini un steag al independenței metropolei.

Mână întinsă de britanizi: Cetățenia pentru rezidenți

Regatul Unit a anunțat că va oferi cetățenie britanică pentru toți rezidenții din Hong Kong eligibili. Decizia a fost luată după adoptarea de către China a controversatei legi prin care este redusă autonomia metropolei, relatează CNN.

Parlamentul Chinei a adoptat marți legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine în Hong Kong. Ea prevede competenţa justiţiei chineze în atingeri ”grave” la adresa securităţii şi închisoarea pe viaţă pentru crime împotriva securităţii naţionale.

Legea securităţii naţionale la Hong Kong a fost denunţată de mai mult țări drept o tentativă de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică.

Douăzeci şi şapte de ţări membre ale Consiliului Drepturilor Omului – între care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia – au condamnat această lege, iar Statele Unite au ameninţat China cu represalii, promiţând ”să nu stea cu braţele încrucişate”.

Cele 27 de state îndeamnă China să reexamnieze noua lege a securităţii la Hong Kong, care ”ameninţă” libertăţile în acest teritoriu semiautonom, într-un comunicat adresat Consiliului ONU Drepturilor Omului, la Geneva.