Protest la Ministerul Sănătății! Zeci de persoane cer adoptarea de urgenţă a strategiei naţionale HIV/SIDA

de: Bianca Rebegea
12:52, 13 aug. 2021

Vineri, 13 august, are loc un protest la Ministerul Sănătății. Zeci de persoane cer adoptarea de urgenţă a strategiei naţionale HIV/SIDA.

Cei prezenți la manifestație solicită alocarea de sume de bani pentru prevenţie, dar şi pentru tratamentul acestei boli, astfel încât persoanele care suferă de HIV/SIDA să beneficieze de tratament fără întrerupere. Ei consideră că autorităţile au obligaţia de a pune la punct o strategie pentru prevenirea infecţiilor cu HIV.

Protest la Ministerul Sănătății

Printre protestatarii de la Ministerul Sănătății se află și membrii asociației ACCEPT. Aceștia depun o petiţie în vederea adoptării cât mai urgente a strategiei naţionale HIV/SIDA. Manifestanții au afişat mesaje precum „Tăcere = moarte”, „Adoptaţi strategia naţională HIV/SIDA. Avem nevoie de ea acum”, „De ce nu se face educaţie pentru sănătate în şcoli?”, „Respectaţi legislaţia HIV/SIDA”, „Minister absent: peste 10 ani fără prevenţie naţională HIV/SIDA”, „Unde sunt banii pentru prevenţia HIV?” sau „Întreruperi repetate de tratament – discriminare – moarte”.

Teodora Rosetti, preşedintele Asociaţiei ACCEPT, a reclamat situaţia persoanelor care suferă de SIDA şi care, în România, ”se confruntă cu bariere precum accesul precar la tratament, întreruperi dese de tratament”.

Mai mult de 80% dintre români nu și-au făcut niciodată testul HIV

Conform unui studiu derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” în urmă cu mai mulți ani, un procentaj mare dintre români nu au efectuat niciodată teste pentru hepatită B sau C, iar mai mult de 80% nu şi-au făcut niciodată testul HIV. Potrivit studiului, doar 17.7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

„În ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe şi atitudinile românilor vizavi de cele trei virusuri (HepB, HepC şi HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifica în mod corect căile de transmitere a acestor boli, nu au o percepţie corectă a riscului propriu de îmbolnăvire şi tind să adopte atitudini nepotrivite faţă de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conştientizează importanta prevenţiei în cazul bolilor asimptomatice”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu–Cercel, cu prilejul prezentării studiului.

Cum se manifestă infecția cu HIV/SIDA. Iată principalele simptome

Atunci când o persoană este infectată cu virusul HIV, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli banale, dar dacă acestea persistă, sunt recomandate analize speciale.

Febra – este unul dintre primele simptome ale infectarii cu HIV. Febra este de obicei urmată de senzaţia de oboseală şi durere în gât.

Tuse seacă – o tuse care pare că nu se mai opreşte indiferent cu ce o tratezi poate fi semn de HIV.

Durere de muşchi şi inflamarea ganglionilor limfatici – aceştia sunt de obicei localizaţi în zona gâtului său la subraţ.

Semne pe piele – pete rozalii. Dacă acestea nu au o altă cauză şi nu se vindecă indiferent ce tratament iei, trebuie să iei în calcul posibiliattea infectării cu HIV, conform heaslt.com.

Greaţă şi vărsături – în primele stadui ale evolutiei virusului HIV, între 30% şi 60% dintre pacienţi acuza greaţă, diaree şi vărsături.

Pierdere în greutate– acesta este un simptom al HIV într-un stadiu avansat al bolii.