Protest la București. Angajații Spitalelor CFR din țară vor scanda în fața Ministerului Transporturilor
Astăzi, 25 ianuarie 2023, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR din ţară protestează la Bucureşti. Angajaţii unităţilor medicale îşi vor striga nemulţumirile în faţa Ministerului Transporturilor.
Oamenii se tem că vor fi daţi afară, după ce s-a luat decizia ca unităţile medicale să fie administrate de primării sau alte instituţii.
Protest la București. Angajații Spitalelor CFR din țară își strigă nemulțumirile
Vă aducem aminte că Ministerul Transporturilor a anunțat că 25 de spitale CFR vor fi preluate de alte instituții.
Sindicaliștii se tem însă că o parte a personalului riscă să rămână fără un loc de muncă. Aproximativ 3.500 de oameni muncesc în unitățile sanitare din țară administrate acum de MT.
„Nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție. (…) Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță?
Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice? Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze. Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale.
În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice.
Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este o decizie care produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului. Pe noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR ne interesează în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”, a transmis sindicatul.
La Iași, rectorul UMF ar vrea să pună mâna pe cele două spitale CFR pentru a controla sistemul medical.